°C 26

Zmajlović nastavio prepisku s Čičkom: Brže-bolje uplatio je sredstva na račun

23.04.2020.

Juraj Odrčić

Nakon što je jučer župan Stjepan Kožić odgovorio na otvoreno pismo SDP-a Zagrebačke županije oko Fonda za pomoć gospodarstvenicima, danas od predsjednika županijskog SDP-a stiže nova poruka, ovoga puta otvoreno usmjerena prema predsjedniku Županijske skupštine Zagrebačke županije Mati Čičku. Evo što poručuju.

Postoje brojne nelogičnosti u prikupljanju financijskih sredstava u akciji „Pomoć gospodarstvenicima“ koju provodi Zagrebačka županija, a to potvrđuju i brze reakcije predsjednika Županijske skupštine Mate Čička i župana Stjepana Kožića. Podsjetimo, SDP je jučer zatražio da se tri tjedna nakon najave i sveopćeg poziva koji je upućen djelatnicima, svim gradovima i općinama Zagrebačke županije objavi barem informacija koliko je novaca prikupljeno. Dodatni problem vidimo u tome što je župan Kožić najavio osnivanje Fonda za pomoć gospodarstvenicima, što nije napravljeno pa tako danas nitko ne zna točno koliko i kako se prikupljaju novci, na koji način će se raspodijeliti gospodarstvenicima niti ne postoji neko nadzorno tijelo koje bi u svemu ovome sudjelovalo.

Alarmantno je to što župan Kožić cijelo vrijeme priča o milijunskim iznosima koji će se prikupiti u akciji te o dodatnim potporama od 12 milijuna kuna, a istovremeno ne želi pokazati stanje računa i uplate. S druge strane Vlada RH je prilikom otvaranja računa za donacije donijela odluku i ovlastila Ministarstvo financija za praćenje namjenskog trošenja doniranih financijskih sredstava te redovito izvještava o doniranom iznosu.

Tragikomično je što je tek nakon SDP-ovog priopćenja Mato Čičak brže-bolje uplatio neka sredstva na račun.  Ali to je način ponašanja kojeg smo se nagledali kod različitih Kuščevića, Marića, Kujundžića i drugih HDZ-ovaca koji su jednako kao i Čičak pred građanima glumili moralne vertikale, a ustvari gledali samo svoj osobni interes“ – izjavio je Mihael Zmajlović, predsjednik SDP-a Zagrebačke županije i istaknuo kako se ovakvim osobama ne treba vjerovati, jer su oni na prevaru došli na vlast.

Uvrijeđeni Mato Čičak pritom nije odgovorio niti na jedno pitanje. Još uvijek je nejasno kako to da građevinski centri na području županije ne mogu raditi, a obiteljska tvrtka Čičkovih ugovor s Bandićem dobiva bez problema? Kako to da je Bandić naručio 140.000 kuna vrijednu opeku baš u obiteljskoj tvrtki Jur-trans, čija primarna djelatnost nije proizvodnja opeke već cestovni prijevoz? Kako to da Čičak mora u svom uredu zaposliti 3 nova djelatnika, unatoč tome što ih je početkom godine pribrojeno novih 140 u županiju, koja sada ima ukupno preko 270 zaposlenih?

Ako su sve ovo „poluistine i izmišljene konstrukcije“ kako navodi Čičak, onda se ne bi trebao uvrijeđeno braniti riječima „želim poručiti gospodinu Zmajloviću, kako se nadam da je ovo naša posljednja prepiska ovakve vrste“ već konkretno odgovoriti na ova pitanja. I šutnja se može lako protumačiti kao odgovor.