°C 9

Za topliji dom: Zelena energetska zadruga ugroženim starijim osobama dijeli pakete za uštedu energije

03.02.2023.

Redakcija

 

Zelena energetska zadruga (ZEZ) tijekom veljače provodi podjelu paketa za uštedu energije energetski ugroženim starijim osobama na području Zagreba i Zagrebačke županije.

Uslijed povećanja cijena energenata, ova zadruga odlučila je kroz male mjere ušteda olakšati zimske mjesece osobama starije životne dobi i minimalnih primanja. Kampanjom Umanjimo im brige kroz donacije građana i tvrtki osigurali su stotinjak paketa u vrijednosti od 8 588 eura.

Pojedini paket za uštedu energije sadrži LED žarulje, metlicu za vrata i brtve za prozore, reflektirajuću foliju za radijatore, produžni kabel s prekidačem i štedne perlatore za slavine. Energetski savjetnici Zelene energetske zadruge od početka siječnja osobno obilaze kućanstva, korisnicima pomažu postaviti materijale iz paketa i savjetuju kako ostvariti dodatne uštede promjenama navika u korištenju energije.

Korisnici paketa za uštedu energije izabrani su javnim pozivom prema kriterijima kampanje.

Kriteriji su uključivali 65 ili više godina starosti, prebivalište na području Grada Zagreba ili Zagrebačke županije, te korištenje nacionalne naknade za starije osobe, naknade za ugroženog kupca energenata, zajamčene minimalne naknade ili mirovine u iznosu do 2.000 kn mjesečno.

 

Upravo su osobe iznad 65 godina starosti, a pogotovo žene, među najrizičnijima za materijalno, a posljedično i energetsko siromaštvo u Hrvatskoj. Dio njih živi u objektima niske energetske učinkovitosti, koji zbog loše izolacije, sustava grijanja ili instalacija nepotrebno gube energiju, ali i troše više kako bi se nadoknadilo izgubljeno. Kada energenti zbog toga postanu značajan dio životnih troškova, kućanstvo možemo okarakterizirati kao energetski siromašno.

- Treba uzeti u obzir da nemaju svi djecu i rodbinu na koju se mogu osloniti za pomoć i da je većini starijih sam proces prijave za neku od mjera socijalne pomoći zahtjevan zadatak. Situacija u kojoj se nalaze je otegotna okolnost i za njihovo zdravlje i ugodu stanovanja. Mjere za suzbijanje energetskog siromaštva bi trebale biti sustavne i dugoročne s naglaskom na poboljšanje izolacije koju si većina starijih građana ne može priuštiti. Drago nam je da im ovom akcijom možemo donekle umanjiti brige, ali se nadamo da njome uspijevamo i povećati svijest o problemu energetskog siromaštva te potaknuti rješenja - izjavila je Paula Damaška, voditeljica projekta Energetske zajednice za energetsku solidarnost u ZEZ-u u sklopu kojeg se provodi ova akcija.

Do kraja siječnja, Zelena energetska zadruga je obišla preko 50% predviđenih kućanstava, a u veljači će nastaviti sve do podjele svih paketa. 

Ukoliko smatrate da vi ili netko od vaših voljenih ispunjava kriterije, ispunite ovaj obrazac ili se prijavite pozivom na broj telefona 01 209 5552 radnim danom od 10 do 14 sati kako biste dobili paket i malo uštedili. Više informacija možete vidjeti na web stranici ZEZ-a.