°C 13

Vrbovec: Proračun za 2019. donosi novi vrtić, obnovu stadiona, reciklažno dvorište...

21.12.2018.

Ivana Ćurić

Posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća u Vrbovcu okupila je danas vijećnike koji su većinom glasova izglasali Proračun Grada u iznosu 72 milijuna kuna.

Proračun Grada Vrbovca za 2019. godinu veći je za 22 posto, odnosno 12 milijuna kuna u odnosu na proračun za 2018. i u njemu su predviđena sredstva za glavne gradske projekte koji uskoro kreću u realizaciju.

-Proračun za 2019. je uravnotežen, konsolidiran, razvojan i socijalan. Ciljevi su da omogućimo bolji standard to znači da kupujemo udžbenike za učenike, osiguramo božićnice za umirovljenike, nastavljamo poticajne mjere za gospodarstvo i poduzetništvo te poljoprivredu i sređujemo nesređeno stanje u katastru i gruntovnici. Plan je stvoriti preduvjete za turističku infrastrukturu i izgraditi novi vrtić u naselju Jug, energetski obnoviti gradske objekte i pokrenuti aktivnosti u poduzetničkoj zoni-istaknuo je gradonačelnik Denis Kralj.

-Ukupna vrijednost projekta izgradnje novog vrtića je 9,3 milijuna kuna. Grad je osigurao 7,4 milijuna kuna, a riječ je o sredstvima EU koja se dodjeljuju kroz mjeru ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede. U gradskom proračunu za 2019. godinu predviđena su sredstva za financiranje vlastite komponente, odnosno preostalih milijun i 900 tisuća kuna-rekao je Kralj.

Kao važne projekte gradonačelnik je istaknuo i energetsku obnovu stadiona koja je vrijednost radova 2,4 milijuna kuna te izgradnja reciklažnog dvorišta na Beljavinama.

-Vrijednost projekta je milijun i 24 tisuća kuna, iz EU fondova dobili smo 818.000 kuna-dodao je gradonačelnik prilikom obrazloženja Proračuna.

Oporba predložila pet amandmana u zadnji čas

Vijećnici HDZ-a, HSU-a, Reformisti, Stranke rada i solidarnosti i nezavisni vijećnik Stjepan Grošanić podnijeli su pet amandmana na ovu točku dnevnog reda.

Prvi amandman se odnosio na rad Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca kojim je oporba predložila da se s predviđenih 800 tisuća kuna, uveća za još 200 tisuća kuna na uštrb rada redovnog upravnih tijela.

-Svakog dana se susrećemo s problemima tehničke prirode u DVD-ima do nedostatka zaštitne opreme, tehničkom neispravnošću vozila, kad je bio požar u Peskovcu vatrogasci su čekali pola sata da se isključi struja, uz nabavu opreme odmah bi pristupili gašenju i šteta ne bi bila toliko velika-naveo je u obrazloženju prvog amandmana vijećnik HDZ-a Mijo Mijatović.Drugi amandmani odnosili su se na sufinanciranje troškova analize tla za poljoprivrednike, zatim na povećanje sredstva za redovan rad Gradske zajednice sportskih udruga, povećanje sredstava za 100 tisuća kuna za tekuće donacije civilnim udrugama te za sredstva za izgradnju šetnice Ulice Krunoslava Kutena-Cerje-Vinišće u visini 200.000 kuna.

-S ovime želimo poboljšati proračun, oplemeniti ga, ne želimo napraviti cirkus-rekao je vijećnik Mijatović.

Iako je odbor odbio amandmane koji su predloženi "pet do dvanaest" , gradonačelnik Denis Kralj dodao je kako će neke stavke uzeti u obzir prilikom rebalansa u ožujku, na sljedećoj sjednici Vijeća.-Bilo je vremena od 15. studenog kada je Proračun dostupan na stranicama Grada, razumijem da želite poentirati na ovaj način, to je legitimno, dio amandmana je prihvatljiv, ali da su barem stigli prije 3-4 dana da ih onda uglazbimo u proračun jer ovako ste skidali sa stavki koje nisu realne i nanijele bi više štete. Dio koji je zanimljiv ćemo prihvatiti-kazao je gradonačelnik podsjetivši koja su sredstva predviđena za glavne projekte u sljedećoj godini te odbivši amandmane na što je Klub HDZ-a odgovorio kako zbog toga neće podržati Proračun za 2019. godinu.

Proračun je naposljetku usvojen s devet glasova "za" dok su vijećnici oporbe ostali suzdržani.