°C 2

Redizajnirana karta i nove stanice za popravak na samoborskim biciklističkim rutama

04.08.2020.

Ivana Ćurić

Kako u zadnje vrijeme sve više zamaha dobiva razvoj cikloturizma, Turistička zajednica grada Samobora ove je godine krenula s obnovom i nadopunom biciklističke infrastrukture i ponude na postojećih sedam biciklističkih ruta.

Redizajnirana je postojeća karta biciklističkih ruta, a osim što vizualno olakšava snalaženje korisnika, poradilo se i na njenoj praktičnosti tako da je format sveden na minimalističko - džepno izdanje. Podsjetimo, na karti su, na hrvatskom i engleskom jeziku, uz tehničke karakteristike i visinske profile staza navedeni i opisi svake rute, a gpx zapisi istih mogu se preuzeti putem QR koda na karti. Osim online, besplatan primjerak karte dostupan je i u uredu Turističke zajednice grada Samobora (Trg kralja Tomislava 5).

Da boravak u Samoboru na dva kotača bude ugodniji, uz postojeće stanice za popravak bicikala u Kompareovoj ulici u Samoboru, Bregani te kod Planinarskog doma Ivica Sudnik na Velikom Dolu, postavljene su i četiri nove: kod skele u Medsavama, kod Planinarskog doma Dr. Maks Plotnikov na Okiću, u centru Ruda te u sklopu Izletišta Gogo na Slanom Dolu, čime je svaka ruta dobila po jednu stanicu za eventualne nezgode.

U tijeku je i obnova dotrajale biciklističke signalizacije na postojećim rutama.

U proteklih nekoliko godina predstavljeno je 7 biciklističkih ruta koje svoj početak i završetak imaju na Trgu kralja Tomislava i sa svojih 150 kilometara ukupne dužine vode kroz najslikovitije samoborske predjele – biciklom se može na Veliki Dol i Oštrc, do Grgosove špilje, Starog grada Okića pa sve do Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje ili do skele u Medsavama.

Prilikom osmišljavanja i uređenja ruta mislilo se na obitelji koje žele biciklima na izlet, rekreativce kao i one željne testiranja svojih fizičkih sposobnosti pa se nudi raspon različitih težina, visinskih razlika i udaljenosti, od najkraće 10-kilometarske rute koja vodi prema Otruševcu do najduže 30-kilometarske koja vodi kroz Rude prema Oštrcu.

 

(Izvor: Grad Samobor)