°C 22

Ovako će izgledati spomen obilježje poginulim braniteljima u Dugom Selu

19.07.2018.

Vana Pocrnjić

Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Dugo Selo, kao investitor i Grad Dugo Selo, kao provoditelj, raspisali su početkom travnja ove godine natječaj za izbor najboljeg likovno-arhitektonsko-urbanističkog rješenja spomen obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu s područja Grada. Nakon zaprimljenih prijedloga ocjenjivački sud odlučio se za rješenje autora Ive Hudan i Roberta Samardžića te je isti nagrađen s 25.000 kuna.

Prema prijedlogu autora lokacija spomen obilježja nalazi se na južnoj strani Perivoja Ivane Brlić Mažuranić Dugo Selo, a veličina područja spomen obilježja iznosi približno 440 m2. Odabranim projektom planirano je formiranje svojevrsnog trga koji je u formi kruga i označava cjelinu i zajedništvo.Trg bi se također koristio za prigodne ceremonije i okupljanje građana, a ondje bi se postavila i skulptura koja bi svjedočila o žrtvama Domovinskog rata. 

Naime, skulpturu čine 9 međusobno odvojenih okomitih elemenata uzdignutih na stupove koje su napravljene od ugljičnog čelika. Dok će imena 18 dugoselskih žrtava Domovinskog rata biti istaknuta u podnožju skulpture, a uz skulpturu će biti urezan križ kao simbol patnje hrvatskog naroda u Domovinskom ratu. Površina za polaganje vijenca planirana je između skulpture i ploče s ispisom imena poginulih branitelja.

Elementi u prostoru stvaraju formu kruga, a krug je simbol cjeline, povezanosti, neraskidivosti i zajedništva koji su povezali hrvatski narod u Domovinskom ratu. Krug simbolizira i Sunce-izvor života, a u ovoj skulpturi čine ga odvojeni dijelovi koji predstavljaju živote poginulih branitelja. Time se naglašava da svaku cjelinu čine dijelovi, a da svaki narod čine pojednici i da je doprinos pojedinaca u Domovinskom ratu i svaka njihova pojedinačna žrtva važna, te da će zauvijek biti cijenjena i slavljena u našem društvu, stoji u prijedlogu.

Ukupni troškovi projekta iznose 495 000 kuna.

(Foto:Grad Dugo Selo)