°C 3

Još 54 osobe u županiji pozitivne na Covid-19: U Zaprešiću najviše novih slučajeva

19.10.2020.

Maja Peranić

Danas na području Zagrebačke županije brojimo nešto manji broj novozaraženih koronavirusom, ukupno 54. Rezultat je to i manjeg broja testiranja za vikend. Novi slučajevi zabilježeni su u svim gradovima osim Svetog Ivana Zeline, a naviše slučajeva u posljednja 24 sata ima Zaprešić. Sve je više školaraca u samoizolaciji, ona je propisana učenicima u Dugom Selu i Velikoj Gorici.

U Zaprešiću je 12 novooboljelih, u Samoboru 8, Dugo Selo ih ima 7, Velika Gorica 5, Ivanić-Grad i Jastrebarsko imaju po 3 nova slučaja, Sveta Nedelja 2, a u Vrbovcu je 1. Među općinama po jednog novozaraženog imaju Brdovec i Brckovljani, po dva su u Bistri, Krašiću, Križu i Rugvici, a tri nova slučaja ima općina Jakovlje. Od komplikacija uzrokovanih koronavirusom jedna je osoba preminula i to s područja općine Kloštar Ivanić, 15. listopada.

-Od 54 novooboljele osobe 17 su kontakti prethodno oboljelih, 1 slučaj je povezano s bolničkim ustanovama, 2 uz privatne proslave, za 8 slučajeva je nejasna epidemiološka anamneza, dok se podaci za još 26 osoba obrađuju. Samoizolacija je propisana za još 32 osobe-istaknuli su iz Županije.

U samoizolaciju ide sve više školaraca. Propisana je učenicima jednog razreda osnovne škole u Dugom Selu zbog pozitivnog učenika i učenicima jednog razreda osnovne škole u Velikoj Gorici zbog pozitivnog djelatnika.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.