°C 17

Zajednica kulturno umjetničkih udruga Velike Gorice proslavila 25 godina djelovanja

22.11.2023.

Maja Peranić

Već četvrt stoljeća u Velikoj Gorici djeluje Zajednica kulturno-umjetničkih udruga koja čuva, brine i promovira bogatu tradiciju i baštinu turopoljskog kraja. Povodom tog važnog jubileja sinoć je u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica održana svečana sjednica Zajednice kako bi se proslavilo njeno dugogodišnje djelovanje.

Zajednica je osnovana 19. ožujka 1998. godine i danas okuplja 18 članica što je čini najvećom Zajednicom kulturno-umjetničkih udruga s područja Zagrebačke županije. O radu kroz tih 25 godina na jučerašnjoj je svečanosti govorio predsjednik Zajednice Vladimir Štarkelj.

-Zajednica kulturno-umjetničkih udruga unaprjeđuje kulturni život grada, ali i šire okolice. Imamo izvrsne uvjete za sve ono što radimo jer naša kultura seže daleko u prošlost, otkrivamo svu ljepotu i bogatstvo narodnih vrijednosti koje želimo realizirati pa čak i potaknuti kreativno poduzetništvo u kulturi. Do ciljeva dolazimo kroz jedan konzultativan i demokratičan način, a u radu nam pomažu eminentni stručnjaci našeg Grada kao i Zagrebačke županije – kazao je Štarkelj dodavši kako je u djelovanju i promicanju kulture najvažnija sloga i zajedništvo.

-Udružujemo se u realizaciji kulturno-umjetničkih programa jer samo zajedništvom i slogom svih članica jačamo kulturni amaterizam jer samo na taj način doprinosimo razvoju civilnog društva i opće života kulture našega grada. Svaka članica razvija brojne programe u kojima sudjeluju građani kojima je to prilika za osobni razvoj i kojima je to prilika da prikažu svoj talent i vještine u sviranju, plesanju, dramskoj ili vokalnoj izvedbi – dodao je predsjednik Štarkelj.

Osamnaest udruga u kulturi sa svojim okupljenim članovima stvaratelji su kulture svoga grada, a promiču je diljem Lijepe naše kao i izvan njenih granica ostvarujući zapažene rezultate na raznim susretima. Kulturno-umjetničko stvaralaštvo Velike Gorice time je podignuto na jednu zavidnu razinu, a udruge spadaju u sam vrh kulturnog amaterizma.

-O samoj zajednici najviše govore naša djela, a kultura je dijeljenje kreativnog znanja, vještina i talenta. Kultura nije svrha sama sebi već podiže ljepotu življenja, izraz je našeg identiteta, povijesti i nasljeđa, ona je objašnjenje onoga tko smo odakle dolazimo i gdje živimo. U sebi nosimo i ugrađujemo duhovnu i moralnu vrednotu, kroz rad se duhovno oplemenjujemo i imamo snagu dati ljepši život i kvalitetan razvoj društva -rekao je Štarkelj i dodao:

-Biti predsjednik Zajednice je zaista velika čast i odgovornost.

Predsjednik je zahvalio na povjerenju i suradnji svim članicama te Gradu Velikoj Gorici na sveprisutnoj podršci svih ovih godina.

-Kultura je nešto specifično i nešto prekrasno. Ona ne pripada nikome, a pripada svakome. Kulturnu ne može nitko svojatati, ona je nešto što zbližava, a kroz povijest je pokazala i razliku činila između uspješnih i neuspješnih civilizacija – tim je riječima 25 godina Zajednici čestitao gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Kazao je kako zajednica kroz sve te godine svjedoči o tome da se čuva i brani nešto što u modernom vremenu ne predstavlja tolike vrijednosti kao što je predstavljalo prije, a vrlo je značajno za budućnost zajednice, grada i civilizacije. Upravo su kulturno-umjetnička društva najveći ambasadori grada i po njima je Velika Gorica prepoznatljiva.

-Kultura se ovih 25 godina u Velikoj Gorici manifestira kroz najbolji mogući oblik. Gospodin Štarkelj kao predsjednik uspješno vodi ono što bi htjeli poželjeti drugi gradovi. Prvi na braniku ste vi članovi naše zajednice. Nemojte se samo umoriti od predstavljanja i štićenja kulture i našega identiteta – poručio je s govornice gradonačelnik Ačkar.

A svu raskoš i bogatstvo tradicije, narodne baštine Turopolja pokazala je jučerašnja revija narodnog ruha koju je pripremila Ivana Lučan. U narodnim nošnjama pozornicom su prošetali članovi velikogoričkih KUD-ova. U programu proslave svojim su nastupima sudjelovale sve članice Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice koje će i u narednim godinama nastaviti čuvati bogatu turopoljsku baštinu.

Galerija slika

Zajednica kulturno umjetničkih udruga Velike Gorice proslavila 25 godina djelovanja Zajednica kulturno umjetničkih udruga Velike Gorice proslavila 25 godina djelovanja Zajednica kulturno umjetničkih udruga Velike Gorice proslavila 25 godina djelovanja Zajednica kulturno umjetničkih udruga Velike Gorice proslavila 25 godina djelovanja Zajednica kulturno umjetničkih udruga Velike Gorice proslavila 25 godina djelovanja Zajednica kulturno umjetničkih udruga Velike Gorice proslavila 25 godina djelovanja Zajednica kulturno umjetničkih udruga Velike Gorice proslavila 25 godina djelovanja Zajednica kulturno umjetničkih udruga Velike Gorice proslavila 25 godina djelovanja Zajednica kulturno umjetničkih udruga Velike Gorice proslavila 25 godina djelovanja Zajednica kulturno umjetničkih udruga Velike Gorice proslavila 25 godina djelovanja Zajednica kulturno umjetničkih udruga Velike Gorice proslavila 25 godina djelovanja Zajednica kulturno umjetničkih udruga Velike Gorice proslavila 25 godina djelovanja