°C 22

Prva izložba fotografija graditeljske baštine Žumberka

14.03.2019.

Vana Pocrnjić

Na nešto manje od četrdeset fotografija izloženih u Maloj dvorani Galerije Prica zabilježene su crkve, kapele, škole, tradicijske kuće i ostale arhitektonski vrijedne građevine na području Žumberka, koje su svojim objektivima u duljem vremenskom razdoblju bilježili i prikupljali arhitektica Jasna Radić i ostali autori fotografija – Irena Kralj, Milan Duniskvarić, Niko Goleš te drugi Žumberčani i prijatelji Žumberka.

Prva je ovo izložba u organizaciji Turističke udruge Žumberak, osnovane 2014. godine, koja djeluje na području Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje, a svojim aktivnostima nastoji doprinijeti očuvanju i revitalizaciji žumberačkog kraja.

Otvorenju izložbe u ponedjeljak, 11. ožujka, nazočili su brojni Samoborci i Žumberčani, kojima su se pridružili i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, gradski pročelnik Marinko Džepina, predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, koji je i otvorio izložbu, te brojni drugi uzvanici i česti posjetitelji Žumberka.

O tome kako su nastajale fotografije i sama izložba govorile su kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović i predsjednica Turističke udruge Žumberak i autorica većine fotografija Jasna Radić, koja je zahvalila na podršci Gradu Samoboru, kustosici, i svima koji su pomogli u organizaciji ove izložbe, te pozvala sve da tijekom svog boravka na Žumberku, osim u prekrasnoj prirodi, uživaju i u njegovoj graditeljskoj baštini.

Prigodom otvorenja izložbe predstavljena je i žumberačka uskočka nošnja, bilo je govora i o ljepotama Parka prirode, jezičnim posebnostima kraja, a nije izostao ni glazbeni program, kao i domaće delicije, uz koje se raspravljalo o potrebi daljnjeg očuvanja prirodnih ljepota, broja stanovništva, tradicije i vrijednih objekata Žumberka.

Izložbu možete razgledati od utorka do nedjelje do 24. ožujka, u radno vrijeme Galerije Prica.

(Foto: Grad Samobor)

Galerija slika

Prva izložba fotografija graditeljske baštine Žumberka Prva izložba fotografija graditeljske baštine Žumberka