°C 23

Proslava blagdana zaštitnice rudara u Rudama

03.12.2018.

Vana Pocrnjić

Tradicionalno Barbarinje slavi se godinama u Rudama kraj Samobora,a glavni dio proslave je sutra, 4. prosinca kada će se održati misa za sve pokojne rudare, a nakon večernje mise slijedi i procesija do Rudnik sveta Barbara. Rudari će tom prilikom nositi željezni križ koji je oduvijek simbol rudara, a koji se svake godine iz Samoborskog muzeja u procesiji nosi do Rudnika te brončani kip sv. Barbare.

Program započinje svetom misom u 18 sati u župnoj crkvi svete Barbare, a nakon mise slijedi procesija koju predvode Bergmani – članovi rudarske sekcije KUD-a „Oštrc“ zaduženi za očuvanje rudarske baštine. Noseći kip svete Barbare i stari željezni križ s njemačkim riječima molitvi Križanje i Očenaš uz upaljene lampaše, Bergmani i ostali mještani Ruda te sve veći broj posjetitelja iz sjeverozapadne Hrvatske prate sv. Barbaru do njezinoga krajnjeg odredišta u Rudniku – 200 metara od ulaza u rov i 50 metara ispod površine.

Ovaj neobični adventski doživljaj upotpunit će rudarski plesovi koji se izvode jednom godišnje –upravo na blagdan zaštitnice rudara. Plesove izvode Bergmani u svečanim rudarskim odijelima i uz pomoć obručnjaka – tradicionalnih rudarskih pomagala za skidanje kore s drveta. U programu će sudjelovati i gromoglasni kuburaši Udruge Gromovnik iz Bestovja, Samoborska narodna garda, Svetonedjeljska garda Petra II. Erdödyja te predstavnici Udruge „Sretno“ Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu.

Početkom ožujka 2016. Grad Samobor je, uz suglasnost Ministarstva kulture RH, brigu o Rudniku povjerio upravo KUD-u „Oštrc“. Za javnost je otvoren od sredine 2012. godine, a u travnju 2018. postao trajno zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Obredom unosa kipa svete Barbare u njegovo podzemlje Rudnik se simbolički zatvara za posjetitelje do prvoga dana proljeća.

Detaljan program događanja možete pronaći ovdje.