°C 24

Proljetnice su oko nas, ali ne berite ih!

22.03.2023.

Ivana Ćurić

Nakon duge i hladne zime dolazak proljeća uvijek se željno iščekuje. Proljeće predstavlja početak buđenja, a proljetnice, prve biljke koje cvjetaju nakon zime, svojom ljepotom navješćuju svu raskoš koju će priroda pokazati u sljedećim mjesecima. Najljepši šumski ukrasi - visibabe, bijele šumarice, ljubičice, jetrenke, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci (zvončići), najljepše su na svojim prirodnim staništima. Ako tamo i ostanu, moći ćemo ih promatrati svake godine iznova, dok u našim vazama na stolovima traju samo nekoliko dana.

U kasnu zimu i rano proljeće, dok drveće još nije dobilo svoje novo zeleno ruho, u prizemnom sloju šume odvija se prava čarolija. Dokle pogled seže, bijeli, ljubičasti i žuti tepisi uveseljavaju prolaznike i podsjećaju da su topli dani pred nama. Visibaba je najranija i najrasprostranjenija proljetnica, cvjeta već pod snijegom. Šafran ne uspijeva u sjeni, voli svijetle prozračne šume i proplanke, cvijet se ujutro otvara, a navečer zatvara. Jaglac raste na livadama sunčanih i suhih staništa, među grmljem, na obroncima i rubovima svijetlih, listopadnih šuma. Svojim mirisom privući će vas i očarati ljubičica, dok će tajanstvena bijele šumarice za vrijeme kiše sklapati latice kako bi zaštitile nježne prašnike i tučak od vremena. Krhke i kratkotrajne latice šumarice lako se raznose vjetrom.

Proljetnice su trajnice, odnosno višegodišnje biljke koje zimu preživljavaju pod zemljom u obliku podzemnih organa - lukovice, gomolja ili podanka. Njihov nadzemni dio svake zime odumire, a u proljeće izrasta novi stoga je važno uživati u njihovoj ljepoti i ne brati ih. Sakupljanje cijelih biljaka dovodi do njihovog trajnog uklanjanja sa staništa čime se značajno utječe na veličinu njihovih prirodnih populacija. Strogo zaštićene biljke poput kockavice i velecvjetnog kukurijeka ne smiju se brati, sakupljati, uništavati, sjeći osim za znanstvena istraživanja uz posebno dopuštenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Propisane su novčane kazne za prijestupnike u iznosu od 25.000 do 200.000 kuna/ 3.318,10 do 26.544,56 eura za pravnu osobu te od 7.000 do 30.000 kuna/ 929,10 do 3.981,68 eura za fizičku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Pozivamo građane da umjesto branja proljetnice fotografiraju, crtaju, slikaju, uživaju u pogledu i svojim primjerom pokažu djeci kako se odgovorno ponašati prema prirodi.

 

(JU Zeleni prsten)

Galerija slika

Proljetnice su oko nas, ali ne berite ih! Proljetnice su oko nas, ali ne berite ih! Proljetnice su oko nas, ali ne berite ih! Proljetnice su oko nas, ali ne berite ih! Proljetnice su oko nas, ali ne berite ih!