°C 24

"Oko jedne hiže" za 50. kazališni rođendan Nine Škrabea

04.04.2018.

Redakcija

Proslavljeni jaskanski književnik, dramatičar i kazališni redatelj Nino Škrabe započeo je proslavu 50 godina svog umjetničkog djelovanja i u rodnom gradu Jastrebarskom, premijerom nove predstave, "Oko jedne hiže", u izvedbi odraslog ansambla Kazališta Škrabe, koje djeluje u sklopu udruge Kreativni studio Zvrk.

Nino Škrabe autor je i redatelj predstave "Oko jedne hiže", a Jaskanci su dobili priliku premijerno je pogledati na Svjetski dan kazališta, u utorak 27. ožujka te dan kasnije, u srijedu, 28. ožujka 2018. Obje izvedbe ispraćene su oduševljenim ovacijama publike.

Premijerne izvedbe predstave "Oko jedne hiže" obilježile su obljetnice - uz 50 godina umjetničkog stvaralaštva Nine Škrabea, ovom predstavom i njegovi najdraži i najdugovječniji glumci i suradnici Želimir Hrković i Dean Skok proslavljaju svoje glumačke godišnjice - Želimir Hrković 40, a Dean Skok 36 godina na "daskama koje život znače". Kazalište Škrabe predstavu je odlučilo posvetiti velikanima hrvatske poezije i glazbe, velikim prijateljima Nine Škrabea i jaskanskog kazališta Arsenu Dediću i Dragi Britviću.

Radnja predstave smještena je u današnje vrijeme i na pozornicu vraća velikane jaskanskog glumišta, Želimira Hrkovića i Deana Skoka. Uz njih glumačku ekipu čine mlade snage iznikle u dječjim predstavama Kazališta Škrabe, a pridružile su im se i dvije gošće iz Karlovca, nekadašnje glumice Gradskog kazališta Zorin dom i Kazališta sjena, Višnja Polojac i Jasmina Mihalić. Autor glazbe je Josip Cvitanović, scenu i kostime osmislila je Sandra Brkljačić, rasvjetom upravljaju Ivica i Krešimir Batušić, dok je ton-majstor Dominik Sečen.

Na premijernim izvedbama "Hiže" posebna priznanja dobili su uz Ninu Škrabea, Želimira Hrkovića i Deana Skoka i skladatelj i aranžer Josip Cvitanović koji slavi 40 godina kazališnog djelovanja, scenografkinja i kostimografkinja Sandra Brkljačić 17, a majstor rasvjete Ivica Batušić 15 godina kontinuiranog bavljenja kazališnom umjetnošću.

Oduševljenje novim hitom Kazališta Škrabe pokazali su na premijernim izvedbama, između ostalih, i poznati filmski i kazališni redatelj Jakov Sedlar, slavna baletna umjetnica Almira Osmanović, legendarni glumac Boris Miholjević, kazališni redatelj Želimir Mesarić, baletna koreografkinja i pedagoginja Svetlana Lukić, ugledni nakladnik, vlasnik Izdavačkog poduzeća Disput Josip Pandurić te svi članovi Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom.

 

Nakon prve premijerne izvedbe, u utorak 27. ožujka, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan uručio je Nini Škrabeu zahvalnicu za naročit doprinos na području umjetničkog stvaralaštva od iznimnog značaja za Zagrebačku županiju. Tom prilikom Damir Mikuljan je izjavio:

-Ovo je iznimna večer ne samo za gospodina Škrabea, nego i za Zagrebačku županiju. Ovakve ljude treba prepoznati i nagraditi, jer grad ne čine samo trgovi, ulice, perivoji i šetališta. Grad čine ljudi kao što je gospodin Škrabe. Ja bih volio da svaka sredina ima svoga Škrabea, iznimnog čovjeka koji je očuvao kazalište u svome gradu.

Burni pljesak prepune dvorane obje večeri odigravanja predstave bio je najveća nagrada za sve glumce koji su oduševili gledatelje, ali i za autora Ninu Škrabea, koji je još jednom pokazao kako se rade sjajne predstave.

-Jaskanci su naučeni na dobre predstave, ovo je jedna fina kombinacija starijih i iskusnih glumaca s mladima, zbog čega mi je drago da je taj spoj uspio. Mi uvijek radimo za publiku i da glumci budu zadovoljni. Kada nakon pedeset godina vidite da sve to ima smisla, onda čovjek može biti samo sretan- rekao je slavljenik Nino Škrabe.

Glavna zadaća Kazališta Škrabe, čiji je Nino Škrabe umjetnički voditelj, kao i svih prethodnih godina je širenje optimizma i nade u srcima glumaca, suradnika i gledatelja, zbog čega su svi uvjereni kako će i predstava "Oko jedne hiže" biti rado gledana u Jastrebarskom, a i šire.

(KŠ/foto: Matija Grgas, Igor Đuran)

Galerija slika

"Oko jedne hiže" za 50. kazališni rođendan Nine Škrabea "Oko jedne hiže" za 50. kazališni rođendan Nine Škrabea "Oko jedne hiže" za 50. kazališni rođendan Nine Škrabea "Oko jedne hiže" za 50. kazališni rođendan Nine Škrabea "Oko jedne hiže" za 50. kazališni rođendan Nine Škrabea "Oko jedne hiže" za 50. kazališni rođendan Nine Škrabea "Oko jedne hiže" za 50. kazališni rođendan Nine Škrabea