°C 24

Barbarinje: Važan dan za Rudare

05.12.2018.

Redakcija

U utorak, 4. prosinca, na dan kada se slavi sveta Barbara, u Rudama je posebno živo i svečano. Dan je to kada, nakon trodnevnih sakralnih i svjetovnih događanja u mjestu, Rudari, predvođeni Bergmanima, procesijom ispraćaju svoju zaštitnicu, sv. Barbaru na zimski počinak u njezin i njihov rudnik.


Večernji dio proslave započeo je misom za sve pokojne rudare, a predvodio ga je svećenik rođen u rudarskoj župi, a danas rektor zagrebačke katedrale, vlč. Josip Kuhtić.

Uz molitve Križanje i Očenaš na njemačkom jeziku, kip svete Barbare donesen je ispred rudnika, gdje je održan prigodan program. Članovi rudarske sekcije KUD-a Oštrc - Bergmani, kojima je povjereno čuvanje ove višestoljetne rudarske baštine, nakon pucnjeva kuburaša iz Bestovja te pod paskom Samoborske narodne garde, izveli su svoj tradicionalni ples s obručnjacima, koji se izvodi samo u ovoj prilici, te otpjevali Kalabuciju.U obnavljanju tradicije ove godine pridružili su im se i članovi Udruge Sretno, koju su osnovali studenti Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu, koji su pak prikazali stari običaj preskakanja kože kojim su mladi rudari bili primani u svoj stalež.

Kip sv. Barbare unijeli su zatim u njezin rudnik - 200 metara od ulaza u rov i 50 metara ispod površine, u kojem će, tako zaštićena, i prezimiti. Obredom unosa kipa svete Barbare u njegovo podzemlje rudnik se simbolički zatvara za posjetitelje do prvog dana proljeća, kada se svetica vraća u svoju crkvu.

Članovi KUD-a Oštrc svoje su sumještane i goste, koji se uvijek u velikom broju okupe na Barbarinje u Rudama, počastili vrućim domaćim kobasicama, kuhanim vinom, greblicom, medenjacima i drugim slatkim kolačima.

(Foto: Josip Grđan)