°C 9

Atrakcija u Rudama kraj Samobora: Uz hologram u rudniku, postavljena i simulacija rova

30.10.2020.

Maja Peranić

Vrijedni mještani malih Ruda kraj Samobora upregnuli su sve snage u uređenje i očuvanje njihove baštine koju su pretvorili u pravu turističku atrakciju u koju iz godine u godinu iznova ulažu. Riječ je naravno o njihovom Rudniku Sveta Barbara u kojem je odnedavno postavljen dvojezični hologram – prvi hologram u svijetu koji je postavljen u nekom rudniku, a uz njega novost je i simulacija rova koja se nalazi na prostoru ispred rudnika.

-Riječ je o 30-metarskoj armiranobetonskoj konstrukciji zamaskiranoj drvom koja svojim izgledom oponaša rudarski rov. Objekt se sastoji od 12 modula dugačkih 2,5 metara i u sebi ima integrirane sadržaje kao što su prostor za vodiče, kovačnica, skladište za alat, prostor za podjelu hrane, sanitarni čvor te otvorene module za radionice i izložbe-ističu iz KUD-a Oštrc uz čiju se suradnju ovaj projekt ostvaruje.

Jučer je uspješno odrađen tehnički pregled spomenute konstrukcije koja je zapravo, uz hologram, dio III faze projekta „Rudnik sveta Barbara - Faza III – interpretacijski poligoni“ za koji je Grad Samobor prije godinu dana potpisao ugovor o sufinanciranju s Ministarstvom turizma i sporta Republike Hrvatske, u okviru nacionalnog programa razvoja javne turističke infrastrukture. Vrijednost ugovora i izvedenih radova iznosi 970.000 kn s PDV-om, od čega je Ministarstvo osiguralo 310.000 kn, a Grad Samobor preostalih 660.000 kn u ovogodišnjem proračunu.

-Posebno veseli činjenica da Grad Samobor u ovoj izazovnoj godini nije odustao od projekata usmjerenih prema poboljšanju turističke ponude što će mu se sigurno vratiti kroz povećani interes posjetitelja u narednim godinama. Rudari imaju dosta razloga za optimizam budući da je u pripremi nekoliko projekata vezanih uz Rudnik s Rudarsko-naftno-geološkim fakultetom u Zagrebu, a i Samoborski muzej se sve aktivnije uključuje u razvojne svoje ustrojbene jedinice-istaknuli su.

Važno je za kraj napomenuti da vas Rudari pozivaju da posjetite rudnik i pogledate sve atrakcije koje nudi. To možete učiniti subotom i nedjeljom od 10-18 sati do 4. prosinca, nakon čega slijedi stanka do proljeća tijekom koje će se provoditi radovi na zamjeni podgrade, dotrajalog stepeništa i opremanju novoizgrađene simulacije rudarskog rova.

 

(foto: Rudnik Sveta Barbara)

 

Galerija slika

Atrakcija u Rudama kraj Samobora: Uz hologram u rudniku, postavljena i simulacija rova Atrakcija u Rudama kraj Samobora: Uz hologram u rudniku, postavljena i simulacija rova Atrakcija u Rudama kraj Samobora: Uz hologram u rudniku, postavljena i simulacija rova