°C 27

Aktualni naraštaj Ratne škole "Ban Josip Jelačić" posjetio grad i Nove dvore Jelačičeve

19.06.2020.

Redakcija

Budući da je ove godine zbog pandemije koronavirusa izostala tradicionalna proslava Josipova u ožujku, aktualni naraštaj Ratne škole "Ban Josip Jelačić" ipak je 16. lipnja odlučio posjetiti Zaprešić i Nove dvore Jelačićeve.

Polaznike 22. naraštaja, predvođene načelnikom brigadirom Mijom Kožićem, dočekali su u Vršilnici Novih dvora gradonačelnik Turk i njegovi zamjenici Benčević i Labus.

Gradonačelnik je naglasio kako je ponosan što je Zaprešić posjetio i ovaj naraštaj polaznika, jer suradnja s Ratnom školom traje neprekidno od prvog naraštaja. Svi naraštaji dolazili su u Nove dvore kako bi upoznali značaj cjelovitog kompleksa obitelji Jelačić koji je ostavljen hrvatskom narodu.

U Muzeju Matija Skurjeni predavanje je održao ravnatelj muzeja kustos Ante Žaja, a polaznici su imali priliku vidjeti dokumente iz vremena bana Josipa Jelačića te su razgledali i izložbu najznačajnijih radova Matije Skurjenija.

Kroz kompleks Novih dvora polaznike je vodio direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto koji je predstavio sačuvane i djelomično obnovljene objekte te je održao sat povijesti o životu bana Josipa Jelačića i njegovom boravku u Novim dvorima.

Posjet je završio kod grobnice obitelji Jelačić na kojoj je grb i geslo bana Jelačića "Što Bog dade i sreća junačka" gdje je izaslanstvo Ratne škole i grada Zaprešića položilo vijenac i zapalilo svijeće.

Galerija slika

Aktualni naraštaj Ratne škole "Ban Josip Jelačić" posjetio grad i Nove dvore Jelačičeve Aktualni naraštaj Ratne škole "Ban Josip Jelačić" posjetio grad i Nove dvore Jelačičeve Aktualni naraštaj Ratne škole "Ban Josip Jelačić" posjetio grad i Nove dvore Jelačičeve Aktualni naraštaj Ratne škole "Ban Josip Jelačić" posjetio grad i Nove dvore Jelačičeve Aktualni naraštaj Ratne škole "Ban Josip Jelačić" posjetio grad i Nove dvore Jelačičeve