°C -2

Viteški turnir u Zelini privukao mnoštvo posjetitelja

20.06.2018.

Vana Pocrnjić

U Svetom Ivanu Zelini održan je 12. Međunarodni viteški turnir koji je okupio 30-tak viteških, streličarskih i konjičkih udruga iz srednje Europe.

Kroz centar Svetog Ivana Zeline prošla kostimirana viteška povorka u kojoj je sudjelovalo tridesetak konja, nekoliko kočija u kojima se vozio kralj Matijaš Korvin s kraljevskom svitom, te više od dvije stotine vitezova, streličara, dama, muzičara i ostalih sudionika.

Prolazak ove atraktivne kostimirane povorke kroz Sveti Ivan Zelinu je promatralo i oduševljeno pozdravilo oko dvije tisuće građana i ostalih prolaznika. Na prostoru turnira, na povijesnoj lokaciji Prodanec od podneva su se odvijale brojne radionice za djecu, sajam starih obrta, te festival srednjovjekovnih pića. Na turnirskom borilištu su oklopljeni vitezovi okušavali svoje vještine i snagu u nekoliko disciplina.

U poslijepodnevnim satima je održan konjički viteški turnir na kojem su se konjanici nadmetali u nekoliko disciplina – trka na ring, sječenje sabljom, gađanje mete kopljem i sakupljanje vjenčića sabljom. Navečer je program nastavljen muzičkim koncertima, te noćnom opsadom grada.

Lijepo vrijeme, ugodan ambijent, te atraktivan program privukli su na ovogodišnji turnir oko 5 tisuća posjetitelja, cjelodnevni program privukao je tisuće posjetitelja iz Svetog Ivana Zeline, Zagrebačke županije, Grada Zagreba, te drugih okolnih gradova. 

(Izvor: Grad Sv. Ivan Zelina, Foto: M. Houška, N. Houška)

Galerija slika

Viteški turnir u Zelini privukao mnoštvo posjetitelja Viteški turnir u Zelini privukao mnoštvo posjetitelja Viteški turnir u Zelini privukao mnoštvo posjetitelja Viteški turnir u Zelini privukao mnoštvo posjetitelja