°C 8

„WRC CROATIA RALLY 2023“: Dolazak najavilo 58 posada iz cijelog svijeta

24.03.2023.

Ivana Ćurić

Još mjesec dana dijeli nas od WRC-a Croatia Rallyja 2023 koji će se izmeđuostalog voziti na jaskanskom i samoborskom području. Svoj dolazak najavilo je 58 posada iz cijelog svijeta, a organizatori očekuju da će ovogodišnje izdanje natjecanja nadmašiti sve rezultate iz proteklih godina.

Predstavnici natjecanja WRC Croatia Rally u srijedu, 22. ožujka, su predstavili ovogodišnje izdanje natjecanja koje će se od 20. do 23. travnja održati u pet hrvatskih županija – Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Karlovačkoj, Primorsko-goranskoj te gradu Zagrebu. Svoj dolazak najavilo je 58 posada iz cijelog svijeta koje očekuje 20 izuzetno atraktivnih brzinskih ispita, a kao najpoznatija imena ističu se osmerostruki svjetski prvak i pobjednik Croatia Rallyja iz 2021., Francuz Sebastien Ogier, aktualni prvak svijeta, Finac Kalle Rovanpera te trenutačno drugi u poretku prvenstva, Belgijanac Thierry Neuville.

Cijeli događaj započet će ceremonijalnim startom na već provjerenoj lokaciji, kod Zagrebačkih fontana, a servisno parkiralište bit će kod zgrade INA-e na Av. Većeslava Holjevca. Ukupna dužina itinerera iznosi 1650 km, od čega 301 km otpada na brzinske ispite, a kod zgrade INA-e će se ove godine nalaziti i ciljna rampa.

Na dosadašnja dva izdanja WRC natjecanja u Hrvatskoj odluka o pobjedniku dogodila se doslovce u posljednjim metrima, pa je publika uživala u neizvjesnim završnicama. Oba puta slavile su posade Toyote, koje su baš na Croatia Rallyju trasirali svoj put prema naslovu Svjetskog prvaka.

-Naša priča raste i izgleda jako dobro. Velike manifestacije su u Hrvatskoj imale izazove proteklih godina, ali vjerujemo da ove godine idemo prema stabilnijem vremenu. Broj gledatelja može samo rasti i za to se pripremamo. Sigurno nas očekuje jedna neizvjesna utrka koju će pratiti i veliki broj najavljenih stranih novinara. Nadamo se da ćemo iz godine u godinu rasti sve više i okupiti još više ljubitelja automobilističkog sporta-istaknuo je Daniel Šaškin, predsjednik organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja.

Atraktivni kadrovi iz Zagrebačke županije ponovno će obići svijet

Dio utrka odvijat će se na samoborskom i jaskanskom području. Sudionici utrke moći će se vidjeti u Okiću, na trasi od Malog lipovca do Grdanjca, te od Stojidrage do Hartja zatim u Krašiću odakle startaju prema karlovačkom Vrškovcu, a vozit će se na relaciji i od Kostanjevca prema Petruš Vrhu. Sve će pratiti mnoštvo fotoreportera čije će fotografije utrke koja se održava i u našoj županiji i ove godine obići svijet. Inače, među institucionalnim partnerima događaja ističu se Zagrebačka županija i Turistička zajednica Zagrebačke županije.

WRC Croatia Rally prošle je godine, po službenoj studiji Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, hrvatskom turizmu donio preko 105 milijuna eura, uz više od 310 tisuća gledatelja koji su pratili natjecanje i čak 400 predstavnika medija koji su stigli iz inozemstva. Podaci ukazuju da se radi o jednoj od najperspektivnijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj i regiji, čiji doprinos razvoju turističke ponude i promociji Hrvatske u budućnosti može samo dodatno rasti. Organizatori se nadaju da će ove godine uspjeti doći do čak pola milijuna ljudi u publici.

-WRC je ostvario mnoge benefite za Hrvatsku ekonomiju i sport, a nastojimo iskoristiti veliki medijski doseg kako bismo promovirali i ostale vrijedne organizatore i sportaše u našem sustavu. Istodobno naši brojni dužnosnici uče direktno od najboljih svjetskih dužnosnika te stvaraju još bolje i sigurnije okruženje za razvoj sporta u našoj zemlji- komentirao je Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza.

Prije nekoliko dana zatvorene su prijave za volontere koji će sudjelovati u radu na događaju duž cijele staze. Kao i prošlih godina, interes je ogroman te se javljaju zainteresirani ljubitelji automobilističkog sporta iz cijele Europe. Posebno iznenađuju prijave iz dalekih zemalja kao što su SAD i Japan.

Dnevne ulaznice za WRC Croatia Rally moguće je nabaviti po cijeni od 10 eura, a uz to je dostupan i četverodnevni paket ulaznica po cijeni od 30 eura. Osim ulaza u sve Fan Zone uz brzinske ispite, sve ulaznice vrijede i za servisno parkiralište. Redovne ulaznice dostupne su u online prodaji putem sustava ulaznice.hr

 

"Zagrebački prsten" Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom