°C 15

Vratio se prvoligaški nogomet: Ne smijemo više imati taj mentalitet 'malog kluba'

06.06.2020.

Damir Žbulj

Puna tri mjeseca prošla su od posljednje prvoligaške utakmice Gorice! U međuvremenu nam se život okrenuo naglavačke, stigla je korona, Zagreb je pogodio razoran potres, no, posljednjih tjedana sve se polako ali sigurno vraća u normalu i povratak nogometa na naše domaće travnjake samo je jedan od pokazatelja...

Gorica je neposredno prije prekida sezone promijenila trenera, umjesto Sergeja Jakirovića stigao je Litavac Valdas Dambrauskas, sunarodnjak i bivši suradnik sportskog direktora Nikoličiusa. Nakon pobjede na Istrom stigao je teško izboreni remi kod Varaždina i poraz od Lokomotive pa je ova pauza u neku ruku dobro došla i stručnom stožeru i igračima kako bi se što bolje upoznali i kako bi se usvojile neke nove zamisli.

U pripremama je Gorica izgledala dosta dobro. Pamtit će se, barem do prve iduće službene utakmice s Dinamom, pobjeda na Maksimiru, dok je zadnja provjera prošla savršeno, s 'petardom' u mreži Varaždinaca.

Vidljiva je drugačija filozofija, Goričani će sigurno više kombinirati, više težiti posjedu lopte, a manje se fokusirati na protunapade. No, hoće li to donijeti željene rezultate? Dvoboj u Koprivnici bit će sigurno pravi ispit!

Ako želi zadržati europske ambicije Gorica ima imperativ pobjede nad Slaven Belupom, nakon toga i u Zaprešiću, prije nego u Gradskom vrtu odmjeri snage s izravnim konkurentom Osijekom.

Već nakon prva tri dvoboja bit će puno jasnije što može ova 'Dambrauskasova' Gorica u završnici sezone.

"Odigrana je u petak prva utakmica, a sada je stigao red i na nas. Bila je teška situacija za sve, diljem svijeta, no, izgleda kako polako, ali sigurno to prevladavamo. Imao sam u ovoj pauzi više vremena bolje upoznati igrače, razumjeti momčad, prenijeti svoje ideje. Mislim kako smo napredovali..."

"Ne zna se još tko je u kakvoj formi. Ova situacija nije bila normalna i vidjet ćemo tko će kada uhvatiti pravi ritam. Vjerujem kako ćemo mi od prvog dana igrati dobar nogomet," razmišljanja su stratega turopoljskog prvoligaša.

Slaven Belupo već je odigrao jednu službenu utakmicu, proteklog vikenda ispustio je na svom travnjaku plasman u finale Kupa. Pozicija na ljestvici i bodovna zaliha ispred opasne zone mogli bi utjecati na motivaciju Koprivničanaca u posljednjih deset kola.

Goričani imaju šansu to iskoristiti, pogotovo u ovom trenutku, ove subote od 18.55 sati.

"Dobro su organizirani, pogotovo defenzivno. Imali su lijepu šansu proći u završnicu, vodili su, imali su još neke dobre prilike i da su ih realizirali teško bi se Lokomotiva vratila."

"Priče o novom stilu nogometa su malo pretjerane. Vidjet ćemo nakon ovih deset utakmica kako će to izgledati. Prijateljske utakmice su nešto sasvim drugo. Puno je bilo zamjena igrača, promjena pozicija i taktike. Neki su igrali više, neki manje i moramo još puno toga dokazati, i sebi i navijačima. Moramo biti pozitivniji, moramo igrati drugačiji mentalitet ako želimo rasti kao klub. Ne smijmo imati više taj mentalitet 'malog kluba', razmišljati 90 minuta o obrani , a u napadu ako se što dogodi...

"Moramo biti hrabriji i trebamo isprovocirati na travnjaku da se neke stvari dogode," naglasio je Dambrauskas, koji u ovom dvoboju ne može računati na Kristijana Lovrića, najboljeg igrača, strijelca i asistenta Gorice ove sezone.

U posljednjoj trening utakmici u početnoj postavi bili su Kahlina, Musa, Steenvoorden, Jovičić, Čabraja, Babec, Kalik, Suk, Hamad, Golubickas i Ndiaye i po svemu sudeći tako bi Gorica mogla istrčati i u Koprivnici.

Utakmice se još uvijek igraju bez gledatelja na tribinama, svi se nadamo kako će se i to uskoro promijeniti i kako će navijači, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, ponovno biti uživo uz svoje klubove.

'PRESING' NIJE NA NAMA

Kristijan Kahlina će u Koprivnici braniti 130. uzastopnu prvenstvenu utakmicu u dresu Gorice.

"Mislim da smo u dobro stanju, prošli smo dobre pripreme, koje nisu bile toliko naporne, nismo imali previše treninga. Sve je bilo umjereno, mislim da smo spremni. Dobro nam je došlo ovo dodatno vrijeme, imamo novog trenera i vjerujem da ćemo to iskoristiti."

"Vidjelo se na prijateljskim utakmicama kako smo reagirali na novog trenera. Vidjela se razlika u odnosu na ranije, svatko ima neke svoje ideje, ali bilo bi čudno da dođe novi trener, a da ostane isti stil igre. Vjerujem u dobre rezultate," naglasio je. 

"Slaven Belupo respektiramo, imaju dobre igrače, dobre rezultate. Malo im je nedostajalo da uđu u finale Kupa, izbacili su nas u četvrtfinalu. Mislim da su šanse 50 - 50, detalji će odlučivati. Ne mogu reći tko je favorit, ali vjerujem da ćemo pobijediti."

Kapetanski je pohvalio suigrače iz svlačionice, pogotovo kolege vratare, a posebno Ivana Čovića, koji mu je prva 'rezerva' već godinu i pol dana. Nije mu lako čekati svoju priliku, ali Kahlina je istaknuo sve njegove kvalitete, od prave kolegijalnosti do podrške.

"Spremni smo za veliki rezultat, ali idemo krenuti od ove prve utakmice. Imamo dobre upute trenera, no, treba ti i malo sreće. Mislim kako presing ipak nije na nama, nego na prvoj petorci lige, koja je i financijski i u drugim stvarima jača od Gorice. Napravit ćemo sve da ih ugrozimo i da izborimo Europu," zaključio je za kraj Kahlina!

Prvoligaška uzbuđenja vratila su se u petak, dramatičnom 2:1 pobjedom Hajduka nad Interom, pogotkom u posljednjim sekundama sudačke nadoknade.

U subotu još Dinamo igra u Varaždinu, dok će u nedjelju Rijeka gostovati u Puli kod Prelevcove Istre, a Lokomotiva će dočekati Osijek.

HT Prva Liga
1. Dinamo 26 +40 65
2. Hajduk 27 +19 48
3. Rijeka 26 +11 47
4. Lokomotiva 26 +13 46
5. Osijek 26 +13 42
6. HNK Gorica 26 -8 35
7. Slaven Belupo 26 -20 26
8. Istra 1961 26 -21 19
9. Varaždin 26 -23 17
10. Inter-Zaprešić 27 -24 17