°C 9

Velika Gorica istaknula kandidaturu za titulu europskog grada sporta!

17.07.2020.

Damir Žbulj

Od nogometa, rukometa i košarke, preko borilačkih sportova pa do atletike, odbojke, streljaštva i svih ostalih sportova, Velika Gorica već se davno upisala na kartu Hrvatske, a sad je stigao trenutak i za europski iskorak.

Neprofitna organizacija ACES Europe, Udruženje europskih prijestolnica i gradova sporta sa sjedištem u Bruxellesu, u nekoliko kategorija dodjeljuje ovo priznanje, koje je lani otišlo u Sisak, ove godine u Čakovec, a iduće ide u Zadar...

"U proteklih deset godina u kontinuitetu smo ulagali značajna sredstva u sportsku infrastrukturu, ali i u rad više od 50 sportskih Udruga u svim granama. Sljedeći logičan korak, kojeg smo definirali i potpisom ugovora, kandidatura je naslov - Velika Gorica europski grad sporta," poručio je Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice.

Potpisivanje ugovora tek je prvi korak, potrebno je napraviti prezentaciju, nakon čega će ACES Komisija posjetiti Veliku Goricu, obići infrastrukturu, sve sportske objekte, a prisustvovat će i sportskim natjecanjima, treninzima i razgovarati s velikogoričkim sportašicama i sportašima.

Velika Gorica se kandidirala za 2023. godinu, u kategoriji 'srednjih' gradova, od 25.000 do 500.000 stanovnika.

Svečana dodjela titule bit će održana u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a obitelj ACES Europe broji preko 300 gradova u Europi.

Ove godine, uz Čakovec, u ovoj kategoriji titulu europskog grada sporta, između ostalih, nose još i Bijeljina, finski Rovaniemi, slovačka Trnava, ciparski Limassol, francuski Miramas, portugalski Odivelas...

Lani su uz Sisak ovu nagradu osvojili i gradovi kao što su engleski Coventry, španjolska Granada, talijanski Livorno i Mantova, bugarska Varna.

Glavni tajnik ACES Europe Vincenzo Lupattelli istaknuo je kako ovaj izbor ima mnogobrojne benefite za dobitnike, od povećanja aktivnih sportašica i sportaša u zajednici, povećane medijske pozornosti, mogućnosti dobivanja novca za projekte iz EU fondova, ali i oživljavanje lokalne zajednice, jer bi se u tom razdoblju u našem gradu trebale održati brojne sportske manifestacije i natjecanja.