°C 8

Trener Krstić na EuroBasketu, Braslav Turić uspješno vodi pripreme: U stalnom smo kontaktu...

08.09.2022.

Damir Žbulj

Košarkaši Gorice ušli su u završni mjesec svojih priprema za novu sezonu, a dobar ispit trenutne forme bio je 17. zadarski Memorijal Tomislava Kneževića, kojeg su Bikovi zaključili tijesnim porazom u finalu od domaćina.

Igrače i stručni stožer Gorice zatekli smo u Zadru pa smo iskoristili priliku da o aktualnim temama popričamo s Braslavom Turićem, iskusnim hrvatskim stručnjakom, bivšim izbornikom naših košarkašica, a sada pomoćnom treneru u Gorici.

Turić vodi pripreme Bikova dok je glavni strateg Gorice Vladimir Krstić u stručnom stožeru hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu. Hrvatska je na startu natjecanja u skupini u Milanu u dramatičnoj završnici poražena od favorizirane Grčke, ali je nakon toga pobjedama nad Velikom Britanijom i Estonijom osigurala osminu finala i nastavak natjecanja u Berlinu. U još jednom šokantnom finišu upisan je poraz od domaćina Italije, dok je u zadnjoj utakmici skupini svladana Ukrajina. Hrvatska je stigla u Berlin, gdje će u nedjelju od 14.45 sati igrati protiv Finske za plasman u četvrtfinale...

"Odradili smo tri tjedna priprema i ove utakmice su nam poslužile da prezentiramo ono što smo radili na treninzima. Odigrali smo prvo sa Škrljevom, a sada u Jazinama protiv Omiša i Zadra. Vidljiva je bila razlika u kvaliteti između nas i Omiša, ali mi smo dobili od te utakmice ono što smo tražili, napadačku i obrambenu energiju, kao i one stvari koje smo uigravali za pozicijski napad. Napravili smo iskorak u odnosu na početak priprema, a to nam je bio i cilj..."

"Protiv Zadra je bilo neusporedivo teže, Zadar je jedan od favorita za prvaka Hrvatske. Mislim da smo i jedni i drugi odigrali na jednoj korektnoj razini. Nedostajalo je i nama i njima nekih igrača, ali ponovno smo dobili ono što smo tražili. Moramo biti zadovoljni s energijom, a za taktičke stvari imamo još četiri tjedna do početka prvenstva i nadam se kako će tada sve sjesti na svoje mjesto," rekao je u razgovoru za VGdanas Braslav Turić pa dodao:

"Pokušali smo rasporediti minutažu našim igračima, a mogu istaknuti Stipu Sokola, koji je pokazao svoj napredak, pokazuje da se isplatilo ulagati u njegov razvoj u protekle dvije sezone i mislim kako će s dobrim igrama nastaviti i u natjecateljskom dijelu sezone."

Želimo našim košarkašima da se što dulje zadrže u Njemačkoj i da se trener Krstić što kasnije priključi pripremama Gorice za novu sezonu.

"Mogli smo čak i dobiti Grčku, ostaje mali žal. Što se tiče naše suradnje, u stalnom smo kontaktu i on postavlja temelje za treninge, a mi onda ispunjavamo sve ono što želi da napravimo i ispunjavamo sve zahtjeve. Dosad je to sve bilo uspješno!"

Gorica će izgledati malo drugačije u odnosu na prošle sezone, ali će i dalje biti konkurentna.

"Novopridošli Karlo Mikšić je neko vrijeme bio van stroja, ali bi se u ovoj posljednjoj fazi priprema trebao priključiti momčadi. Stigao nam je i Senegalac Samba na probu na poziciji 'petice' pa ćemo vidjeti hoće li zadovoljiti ono što tražimo."

"Ostali smo bez dvojice možda i najbitnijih igrača, bez Borne Kapuste i Mate Kalajžića, a otišao je i Marko Baković, koji je uvijek davao veliki doprinos u našoj igri. Teško je takve odlične igrače nadomjestiti, ali dolaskom Mikšića, Vite Porobića i Nakića sigurno ćemo pokušati to napraviti, a oni će dati sve od sebe da to i naprave. Nismo još zaključili listu pojačanja, nadamo se kako ćemo uspjeti dovesti i još jednog razigravača, s obzirom na financije. "

"Ambicije su uvijek realne. Zadnje tri godine smo bili četvrti i pokušat ćemo ostvariti što je moguće bolji plasman. Zasad sve funkcionira dobro, ali vidjet ćemo kad krenemo u sezonu. Igrat ćemo ove sezone ponovno i ABA 2 ligu, koja je jedno zahtjevno natjecanje. Bit će nam svakako puno teže ponovno ući među četiri najbolje momčadi, liga će biti izjednačenija, a mi se samo nadamo kako neće biti puno ozljeda, jer nemamo baš širok roster igrača."

Turić je optimističan uoči novih izazova.

"Nadam se kako ćemo uspjeti kompenzirati te neke nedostatke, kako će novopridošli igrači biti dostojne zamjene igračima koji su otišli, kako neće biti ozljeda i ako ćemo pogoditi s ova posljednja dva pojačanja, mislim kako ćemo imati ekipu koja će opet biti konkurentna u hrvatskom prvenstvu i kako ćemo dostojno predstavljati našu košarku u ABA 2 ligi."

U legendarnim zadarskim Jazinama domaćin je slavio s 82:78, što je dobar pokazatelj za nove izazove. Goričani su bili dobri i efikasni pa se nadamo kako će naš klub opet biti važan faktor na domaćim parketima. Dino Cinac se pokazao kao predvodnik ove momčadi, sjajan je na pripremama bio i mladi centar Stipe Sokol, a veliki doprinos daju i Karlo Uljarević i Ivan Batur i iskusni Mašić te Majić, dok je solidan bio i Ivan Nakić Vojnović, koji bi također mogao biti lijepo pojačanje.

"Još je manje od četiri tjedna do prvog kola HT Premijer lige. Nakon pripremnog turnira u Sloveniji igramo doma protiv Dinama, našeg novog prvoligaša. Slijedi nam dvoboj s Krkom iz Novog Mesta, koju ove sezone vodi trener Okorn, bivši strateg hrvatskog prvaka Cibone, a krajem rujna ćemo u Dubravi odigrati i jednu humanitarnu utakmicu. Prvu utakmicu igramo doma protiv Zaboka i mislim da ćemo biti spremni za ulazak u novu sezonu."

"Nadamo se svi kako će reprezentacija završiti natjecanje što kasnije i da će nam se trener Krstić priključiti u završnici priprema," s velikim osmijehom na licu je zaključio naš razgovor pomoćni trener Gorice Braslav Turić.

Dobar rezultat na ovogodišnjem EuroBasketu u interesu je cjelokupne hrvatske košarke i bio bi poticaj za daljnji rad i razvoj mladih hrvatskih košarkaških nada te jedan zalog za bolju budućnost ovog nekad trofejnog sporta.