°C 6

Šandor u Tokiju napada još jednu paraolimpijsku medalju!

13.05.2021.

Damir Žbulj

Brončani paraolimpijac Velimir Šandor, član velikogoričkog Atletskog kluba osoba s invaliditetom Uspon, imat će priliku u Tokiju braniti medalju koju je osvojio u Rio de Janeiru 2016. godine! Ili naravno osvojiti i sjajnije odličje!

Odlukom Međunarodnog paraolimpijskog odbora (MOO), a temeljem kvalifikacijske metode pozicije sportaša u TOP 6 na 24-mjesečnoj kvalifikacijskoj rang listi za nastup na 16. POI, Izvršni odbor HPO-a je Šandora imenovao evidentnim putnikom za Tokio, u disciplini bacanja diska u kategoriji F52.

"Završna prijava za nastup na Paraolimpijskim igrama u Tokiju bit će objavljena 1. kolovoza. Do tada nas očekuju natjecanja 15. svibnja na Međunarodnom atletskom mitingu Dinamo 2021, od 1 do 5. lipnja Europsko prvenstvo, u poljskom Bydgoszczu te u Olomoucu od 8. do 11. srpnja Otvoreno prvenstvo Češke i 25. srpnja Međunarodni paraatletski miting Zagreb Open 2021. Na kraju ovog dugog, neobičnog i neizvjesnog kvalifikacijskog razdoblja za paraolimpijske igre u Tokiju, broj od dosad sigurnih osam putnika smatram velikim našim uspjehom u ovim teškim sportskim pandemijskim vremenima", istaknuo je izbornik paraatletske reprezentacije Damjan Sedić.

Već ranije su nastup na Paraolimpijskim igrama u Tokiju potvrdili Mikela Ristoski u skoku u dalj, Ivan Katanušić u disku, Miljenko Vučić te Matija Sloup u kugli, a uz Šandora su priliku dobili i Deni Černi i Marijan Presečan u bacanju kugle te Zoran Talić u skoku u dalj.

Hrvatska trenutno ima 14 evidentnih putnika za Tokio, osam u paraatletici, tri u plivanju za osobe s invaliditetom i po jedan u parataekwondou, boćanju i stolnom tenisu.

AKOSI Uspon nastavlja s velikim uspjesima i ove godine, jer će po prvi puta u povijesti sporta za osobe s invaliditetom Zagrebačke županije na WPA Europskom paraatletskom prvenstvu nastupiti dvoje članova AKOSI Uspona. Nataša Sobočan u kategoriji f56 kugla i Velimir Šandor u kategoriji f52 disk će se boriti za europske medalje u poljskom Bydgoszczu od 1 do 5. lipnja!

Šandor je prije nekoliko dana zasluženo proglašen najboljim sportašem s invaliditetom Zagrebačke županije za prošlu godinu, na temelju sjajnih rezultata, srušenog osobnog i hrvatskog rekorda (20,14 metara), najboljeg hica lani u svijetu i trećeg ukupno na kvalifikacijskoj listi za Tokio. 

Paraolimpijske igre su se trebale održati 2020., ali su zbog globalne pandemije koronavirusa prebačene na ovu godinu, a održat će se u Tokiju od 24. kolovoza do 5. rujna.