°C 16

Regionalne ambicije košarkaša Gorice

26.05.2020.

Damir Žbulj

Košarkaška sezona u Hrvatskoj je završena, no, dio igrača Gorice, pod vodstvom Josipa Sesara, nastavila je s treninzima u Gradskoj dvorani.

Već sada treba početi razmišljati o idućoj sezoni i planirati nove izazove.

Predsjednik KK Gorica Duško Radović, sportski direktor Ljubo Prgomet i trener Josip Sesar proteklog su tjedna bili u posjeti gradonačelniku Barišiću, zamjeniku Kolarcu i savjetniku za sport Darku Ćopiću.

Glavna tema bilo je financiranje sporta, točnije, u kojoj obujmu Grad može popratiti klupske ambicije.

U ovim mjesecima prihodi velikogoričkog proračuna zbog smanjenih ekonomskih aktivnosti bili su smanjeni, tako je i posljedično došlo do smanjenja financiranja Zajednice športskih udruga Grada Velike Gorice. Predsjednik ZŠUGVG Goran Kovačić ovih dana ima namjeru sazvati sjednicu Izvršnog odbora, uz prisustvo gradskih čelnika, jer mnogi klubovi u ovim vremenima imaju problema s prikupljanjem članarina, što ima izravan učinak i na radnu zajednicu i stručno trenersko osoblje.

Nadaju se kako će se što prije situacija normalizirati i kako će se sufinanciranje vratiti na onu razinu koja je bila predviđena prije epidemije.

Potporu za 'očuvanje radnih mjesta' Središnjeg državnog ureda za šport RH za ožujak i travanj ostvarili su tek Hrvatski odbojkaški klub Gorica, Plivački klub Gorica, Košarkaški klub Velgor, Sportsko plesni klub Vega.

OD VARDARA DO TRIGLAVA

Gorica iduće sezone ima priliku i ozbiljno razmišlja o nastupu u ABA 2 ligi, drugom razredu regionalne košarke, što svakako iziskuje i financijski i infrastrukturni iskorak. U prekinutoj sezoni ABA 2 ligu su, između ostalih, igrali KK Split, Široki Brijeg, slovenski Helios Domžale i Rogaška, makedonski MZT Skopje, srpski Borac Čačak, crnogorski Lovćen i Sutjeska Nikšić, Sloboda iz Tuzle...

Sportska ambicija kod Sesara i njegovih igrača apsolutno postoji, samo je pitanje hoće li se to moći realizirati u neizvjesnim vremenima koja dolaze, kad će financije sigurno biti pogođene krizom zbog koronavirusa.

Goričani su u posljednje dvije sezone stigli blizu samog vrha hrvatske košarke, uz bok Splitu te Zadru i Ciboni. Želja je tamo i ostati!

Ključan će u svakom pogledu biti klupski proračun, a nakon toga mogu krenuti pregovori s igračima. Najvažnije je ipak za početak da su se svi prvo vratili treninzima, da je epidemiološka situacija trenutno odlična pa je u ovom trenutku izgledno kako ćemo u jesenskim mjesecima ponovno u Gradskoj dvorani imati uzbudljive košarkaške okršaje, što u domaćem prvenstvu i Kupu Kreše Ćosića, a možda i u regionalnom natjecanju.