°C 9

Poništena rukometna sezona!

21.04.2020.

Damir Žbulj

Iako se epidemiološka situacija u Hrvatskoj drastično popravila posljednjih dana, a mjere nacionalnog stožera civilne zaštite počele su popuštati, ove sezone nažalost rukomet se više neće igrati.

Nogometaši su se vratili svojim treninzima i nestrpljivo čekaju daljnje upute o nastavku sezone, u Hrvatskom rukometnom savezu krenuli su putem košarke te su u potpunosti poništili aktualnu sezonu.

Upravni odbor održao je telefonsku sjednicu te je donio jednoglasnu odluku o poništenju natjecanja u svim ligama i Kup natjecanjima u nadležnosti i organizaciji HRS-a.

"Svi klubovi zadržavaju u narednoj sezoni 2020./2021. status u onoj ligi kojoj su pripadali na početku sezone 2019./2020., što znači da nema ispadanja iz liga niti plasmana u viši rang natjecanja."

"Za natjecanja u europskim rukometnim ligama, kao i za sudjelovanje u SEHA - Gazprom ligi u sezoni 2020./2021., prijavit će se klubovi koji su taj status stekli na završetku sezone 2018./2019," navodi se između ostalog u priopćenju.

Sve ovo će imati izravan i velik utjecaj i na klubove Zagrebačke županije.

HRK Gorica je bila vodeća momčad Paket 24 Premijer lige prije početka Lige za prvaka te se nadala novom plasmanu u Europu, a u Kupu je stigla do četvrtfinala te je ostala na korak do povijesnog plasmana na Final 4 završnicu. 

Status člana 1. Hrvatske kadetske rukometne lige u sezonama 2020./2021. i 2021./2022. će ostvariti klubovi koji su svojim plasmanom ostvarili taj status u sezoni 2017./2018. U regionalnim ligama muških mlađih dobnih skupina, gdje postoje dvije lige (Regija Središte i Regija Jug), status prvoligaša ili drugoligaša u pojedinoj dobnoj skupini zadržavaju klubovi koji su taj status ostvarili u sezoni 2018./2019.

"S obzirom na situaciju s COVID-19 epidemijom te restriktivnim mjerama koje je donio Krizni stožer civilne zaštite, a kojima je zabranjen ulazak u sportske objekte i grupno treniranje te neizvjesnost kada će se te mjere izmijeniti ili prestati važiti, nije sigurno da će se steći uvjeti za održavanje sportskih natjecanja na način da bi ista bila privedena kraju u tekućoj sezoni," pojašnjenje je Hrvatskog rukometnog saveza.

"Kako bi lige započele, uz ublažavanje restriktivnih mjera, potrebno je svim sportašicama i sportašima omogućiti i razdoblje priprema za nastavak natjecanja, radi očuvanja zdravlja i sprječavanje sportskih ozljeda, za što izvjesno više nema vremena do završetka trenutačne sezone."

Nažalost, epidemija koronavirusa zaustavila je, nakon košarke i odbojke, i rukomet u Hrvatskoj, a samo se možemo nadati kako će se do ljetnih mjeseci situacija u potpunosti normalizirati i kako će klubovi moći ući u dvorane te se pripremiti za nove jesenske izazove i novu sezonu.