°C 19

Neraskidiva veza Ivana Šukera i goričke košarke

05.09.2023.

Damir Žbulj

Nakon kratke i teške bolest, u 66. godini, preminuo je Ivan Šuker, prvi gorički saborski zastupnik, bivši gradonačelnik Veliko Gorice, bivši ministar financija i potpredsjednik Vlade RH, ali i značajna sportska figura u našem gradu...

U svojim mladima danima bio je i košarkaš Radnika, bio je jedan od pokretača košarke u našem gradu, a od 1997. godine bio je i predsjednik KK Gorica, gdje se aktivno zadržao dva desetljeća. U dva mandata bio je i predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, kao i dobitnik nagrade za životno djelo Zajednice sportskih udruga te nositelj titule počasni građanina Velike Gorice.

"Dok će ga većina pamtiti kao ministra financija i potpredsjednika Vlade RH, prvog Velikogoričana u saborskim klupama ili gradonačelnika Velike Gorice, mi košarkaši pamtit ćemo ga prvenstveno kao našeg Šukija – bivšeg odličnog košarkaša Radnika, dugogodišnjeg predsjednika KK Gorica i predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza.

Šuki je bio dio generacije odličnih goričkih haklera koji su krenuli s haklovima ispred velikogoričkog vatrogasnog doma, a kasnije na legendarnom igralištu u Kolarevoj ulici. Haklovi su polako prerasli i u prave tekme tadašnjeg KK Radnika gdje su uz njega igrali Jadranko Perlić, braća Zlatko i Željko Jotić, Ivica Draženović, Goran Kovačić, Damir Župetić, Vjekoslav Bakov...

Košarka je svima nama koji smo je obožavali donijela i brojna prijateljstva, kumstva i neraskidivu vezu koja traje i dan danas. I zato je uz njegove najbliže, sve njegove prijatelje kojih je imao jako puno, vijest o njegovoj smrti pogodila posebno nas goričke košarkaše i ostavlja veliku prazninu zbog njegovog preranog odlaska.

Iako je uvijek s ponosom isticao da je rođeni Livnjak, njegova najveća ljubav bila je Velika Gorica u koju se kao osmogodišnjak doselio 1965. godine gdje je zasnovao obitelj i živio u skladnom braku sa suprugom Andreom, sinom Markom i kćerkom Katarinom," oprostili su se od Šukera u 'njegovoj' KK Gorica.

Prisjetili smo se razgovora kojeg smo vodili prilikom obilježavanja 50. rođendana goričkog košarkaškog kluba.

"Od ovih 50 godina ja sam vezan za Goricu možda njih 47. Sjećam se kako je 1972. godine bilo juniorsko prvenstvo na Šalati i od tada sam u klubu, što igrač, što predsjednik. Mislim da se puno lijepih stvari dogodilo u ovih 50 godina, od rezultata do toga da je klub uvijek okupljao puno mladih igrača. Dok sam bio predsjednik uvijek sam inzistirao da imamo puno igrača u našoj školi, jer sport je nešto najbolje što se mladom čovjeku može dogoditi, od prijateljstva pa do svih drugih stvari..."