°C 13

Nataša Sobočan i ove godine podržava Mliječnu stazu

17.08.2022.

Damir Žbulj

Do početka UNICEF humanitarne utrke Mliječna staza, koja se ove godine odvija za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u školama, ostalo je još manje od mjesec dana! Prijavljenim sudionicima, kojih je već gotovo četiri tisuće, pridružuju se i tenisač Borna Ćorić te paraolimpijci Deni Černi i naša Velikogoričanka Nataša Sobočan.

Tijekom svojih sportskih karijera osvijestili su važnost podrške, a svoja iskustva dijele kako bi potakli razgovor o važnosti mentalnog zdravlja.

Nataša je također svjesna važnosti podrške koju obitelj i okolina mogu pružiti.

"Mentalno zdravlje je jako važno, posebno kod djece i mladih. Još se uvijek nedovoljno priča o tome. Mislim da djeca i mladi još uvijek ne znaju kome se mogu obratiti i kako si pomoći, mnoga djeca i mladi teško se odlučuju razgovarati o onome što ih muči zbog srama ili straha od reakcije okoline. S godinama se čovjek nauči bolje brinuti o sebi i naučiti mehanizme kako se nositi s nekim problemima pa sam tako i ja depresiju, uzrokovanu osobnim gubicima, uspješno prebrodila, smirenija sam, veselija. Kad se nađem u situacijama da osjećam da ne mogu dalje, pokušavam stati na loptu i sama sebi reći 'stani, tu si bitna ti, najbitnije je tvoje fizičko i mentalno zdravlje, napravi nešto za sebe'. Nekad nisam bila takva, veliki sam živac, prije svega sam veliki emotivac, teško se nosim s nepravdom..."

"No, potražila sam podršku i počela sam se baviti plivanjem i taj sport je za mene prije svega bio put rehabilitacije, a na kraju i zalječenja i u fizičkom i u mentalnom smislu”, podijelila je Nataša i pozvala sve da se prijave za utrku.

Mliječna staza održavat će se od 9. do 18. rujna.

"U osnovnoj školi mi je bilo teško uskladiti teniske i školske obaveze. Podrška i razumijevanje koje sam tada dobio od svojih učitelja pomogli su mi da uspješno obavljam školske obaveze, a da pritom moj teniski razvoj ne pati. Podrška obitelji mi je bila izuzetno važna i dan danas je tako. Žrtva koju su moji roditelji podnijeli da bih se mogao baviti tenisom na najvišem svjetskom nivou bila je od nevjerojatnog značaja i vrlo sam zahvalan njima kao i svojoj sestri koji su mi svakodnevna podrška. Smatram da je važno pričati o temama koje se smatraju ’tabu sadržajem’, a pogotovo kad je riječ o nečemu što odnosi ljudske živote. Bavim se individualnim sportom koji zahtjeva visoke mentalne i emocionalne napore i tim više sam svjestan koliko je mentalno zdravlje bitno za svaku osobu. Mladima želim poručiti da se mukotrpni trud i rad kad tad naplate. I sam sam nedavno prošao kroz težak period kad zbog teške ozljede ramena nisam znao hoću li ikad više moći igrati na najvišoj razini i to mi je bilo izuzetno teško jer je tenis moj život. Uz podršku ljudi oko sebe i veliki trud koji sam svakodnevno ulagao u povratak na teniske terene uspio sam to prebroditi. Mliječnu stazu podržavam zato što mislim da su djeca najveće blago svijeta i budućnost naše planete. Podršku mladima uvijek treba bezrezervno pružiti”, istaknuo je naš proslavljeni tenisač Borna Ćorić.

Paraolimpijac Deni Černi uključuje se u Mliječnu stazu drugi put zaredom, a o važnosti podrške mentalnom zdravlju rekao je: "Smatram da je mentalno zdravlje vrlo važno jer ono utječe na način na koji razmišljamo, osjećamo se i djelujemo. Iz vlastitog iskustva mogu posvjedočiti da mi je neizmjerno puno značila podrška obitelji, prijatelja i okoline u trenutcima kada mi je bilo teško ili kada sam se osjećao nesigurno. Zato je važno da govorimo o mentalnom zdravlju djece i mladih. Važno je da svatko dobije podršku, da se svatko osjeća prihvaćeno i sretno. Ponosan sam što opet imam priliku i zadovoljstvo pozvati sve da se uključe i podrže ovogodišnju UNICEF-ovu Mliječnu stazu – ove godine za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u školama. Podržite i vi mentalno zdravlje djece i mladih i sudjelujte u utrci!“

UNICEF će Mliječnom stazom podržati provedbu programa podrške za mentalno zdravlje djece i mladih u školama PoMoZi Da, koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Procjenjuje se kako će time biti educirano više od 400 učitelja i nastavnika te će direktnu korist imati više od 20 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola. Mliječna staza središnje je događanje UNICEF-ove kampanji za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih kojoj je cilj ukazati na važnosti uklanjanja stigme oko mentalnog zdravlja koja često sprečava mlade da potraže pomoć.

Prijave za UNICEF-ovu utrku Mliječna staza: www.mlijecnastaza.hr.

Više informacija dostupno je i na www.unicef.hr gdje se mogu naći i Savjeti za očuvanje mentalnog zdravlja namijenjeni djeci, mladima i roditeljima.

MLIJEČNA STAZA

Ove se godine Mliječna staza održava po šesti put zaredom, a u razdoblju od 2017. do 2021. godine postala je važna platforma za podizanje svijesti i prikupljanje resursa za ključna ulaganja u dobrobit djece kroz UNICEF-ove programe u Hrvatskoj. Uz podršku više od 20 tisuća sudionika, u prvih pet godina utrkom Mliječna staza prikupljeno je 4,5 milijuna kuna. Tim je sredstvima UNICEF podržao otvaranje nacionalne banke humanog mlijeka, osigurao financijsku potporu udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom, svim rodilištima u Hrvatskoj osigurao opremu te podržao uspostavljanje usluga za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji.