°C 17

Morske pripreme mladih nada Udarnika: Cure upoznajemo s radnim navikama i to je bit ove priče

05.09.2020.

Damir Žbulj

Mlade rukometašice Udarnika, pod vodstvom trenera Josipa Mesnika, trenera vratarki Mirka Zorka i trenerice Martine Vugrinović u Trogiru su odradili dio priprema za novu sezonu.

U novijoj klupskoj povijesti ovo je prvi takav višednevni odlazak izvan Velike Gorice, a velike zasluge za projekt idu treneru Mesniku, koji je na početku ljeta preuzeo vođenje cjelokupnog omladinskog pogona Udarnika. Dosadašnjim radom već se dokazao praktički na svim trenerskim pozicijama u klubu, najviše uspjeha imao je s djevojkama 2002. godišta, koje je tri puta vodio na državnoj završnici prvenstva Hrvatske, a na novoj funkciji nada se dodatnom iskoraku velikogoričkog ženskog rukometa...

U Trogir, točnije u apartmanskom naselju u Segetu Donjem, odveo je dvije selekcije mladih rukometašica Udarnika, 19 igračica 2005. do 2007. godišta i 15 djevojčica 2008./9. godišta.

"Pet godina zaredom sam ovdje imao Međunarodni rukometni kamp, gdje su dolazile mlade rukometašice i rukometaši iz cijele Europe, od Skandinavije, preko Italije do Njemačke. Imali smo uvijek odlične uvjete i pristojne cijene. Na temelju te ranije suradnje dobili smo izvrsnu ponudu, koja je bila jako prihvatljiva za roditelje. Dogovorili smo se, pošto ima dosta novih cura, kako bi bilo idealno da ih sve povežemo, da se zbliže i da vide kako izgledaju prave pripreme i da ih polako uvodimo u ovu neku ozbiljniju priču," prepričao nam je Mesnik nakon treninga s djevojkama, kojima je ovo bilo prvo takvo rukometno iskustvo.

Sasvim sigurno će ga dugo pamtiti.

Otkrio nam je i kako je sve to izgledalo, a velika pažnja bila je posvećena sigurnosti...

"Tereni su sjajni, odmah je tu i bazen, 100 metara niže su more, šetnica i plaža dugačka dva kilometra. U apartmanima gdje smo smješteni izolirani smo od svih, tako da i što se tiče korone smo sigurni. Raspoređeni smo u 15-ak apartmana, a igralište nam je udaljeno 50 metara, u šumi. Restoran nam je također blizu, hrana je odlična, stvarno je super..."

"Baš je 'raj na zemlji'! Uvjeti su vrhunski, tereni su odlični, staza za trčanje ide kroz šumu i još da samo u ovom kompleksu imaju neku dvoranu ovdje bi na pripreme dolazile i najveće svjetske ekipe!"

U ova 'naopaka' vremena važno je bilo i povjerenje roditelja.

"Znao sam gdje vodimo cure, da smo izolirani i da nemamo kontakta s ostalim gostima, kao recimo u hotelima. Dogovorili smo da smo sami u restoranu za vrijeme doručka, ručka i večere i stvarno imamo jednu visoku razinu sigurnosti!"

PRIPREME ZA ŽIVOT

Osim za novu rukometnu sezonu, cure se na ovaj način pripremaju i za druge životne izazove.

"Ujutro i navečer su bili treninzi, prvo smo radili snagu, izdržljivost, a navečer s loptom, tehniku i taktiku." "Nakon treninga i doručka bili smo na plaži, koristili smo vrijeme za zezanciju i druženje. Zanimljivo im je, uživaju, možda im malo teže padaju jutarnji treninzi, ali ako želiš sport shvatiti ozbiljnije potrebna su i neka odricanja."

"Kroz sve ovo cure pripremamo za život, upoznaju se s disciplinom, radnim navikama i to je bit ove priče. Prije svega od njih moramo napraviti dobre ljude, da se nauče na rad u grupi, a sve to će im biti potrebno u budućnosti," posebno je naglasio Mesnik.

Cijela rukometna zajednica optimistična je oko početka i održavanja nove sezone. Pripremne utakmice s Dugopoljem i Trogirom uspješno su odrađene, upisane su dvije pobjede.

"Odigrali smo dvije trening utakmice, s Dugopoljem i Trogirom. Imat ćemo prilike vidjeti i kako napredujemo. S pripremama smo krenuli 12. kolovoza, uglavnom smo radili trkačku bazu, a ovdje smo nastavili s radom na homogenosti ekipe."

"Prije početka natjecanja odigrat ćemo još nekoliko pripremnih utakmica, a nastupat ćemo u tri lige. Prvu hrvatsku ligu generacija 2006., a igrat ćemo i županijsku ligu i 2006. i 2004. godište. Imamo bazu od 22 igračice, a i u 2008./09. godištu imamo 20-ak djevojčica."

"Svi smo uvjereni kako će se prvenstva igrati, vjerujem kako će sezona u krenuti prema planu krajem rujna, to je ono za što smo se spremali. Siguran sam kako ćemo kroz naše treninge i utakmice vidjeti napredak, kako ćemo vidjeti na čemu još trebamo poraditi i pokušat ćemo izvući ono najbolje od nas..."

Mesnik se kao voditelj omladinskog pogona pobrinuo i za igračka pojačanja.

"Stigle su nam i neke cure iz drugih klubova, Lokomotive, Samobora i Sesveta. Rekao bih kako su to 'nebrušeni dijamanti', a gledali smo da se mogu lako uklopiti u neki naš sustav, da vole trenirati, ali i da imaju perspektivu. Cure rade, trude se, a vrijeme će pokazati koliko brzo napredujemo i koliko možemo parirati tim nekim boljim ekipama."

U planu ima ženski rukomet 'vratiti' u velikogoričke osnovne škole, njih osam na čitavom području našeg grada, te podignuti broj djevojčica na više od 200, koje će biti u trenažnom procesu i tako donijeti prepoznatljiv rad i dodatnu ozbiljnost klubu.

NAGRADA ZA TRUD, RAD I REZULTATE

 

S treninzima je krenula i seniorska ekipa pod vodstvom Tomislava Mesarova.

Mesnik je prošle sezone s njima suvereno jurio prema povratku u drugoligaško društvo, korona je prekinula sezonu, činilo se kako trud i rad neće biti nagrađeni, no, u konačnici se sve ipak dobro završilo i Udarnik će u novoj sezoni ponovno biti član 2. HRL Zapad.

Tamo gdje kvalitetom i pripada...

"Pravda je na kraju zadovoljena i ipak smo na kraju nagrađeni za sve ono što smo napravili. Djevojaka ima dosta, više od 20, a također imamo nekih prinova, novih cura. Radujemo se svi i njihovim novim izazovima!"