°C 14

Matej Petrlić osvojio dva zlata u talijanskom Lignanu

23.03.2023.

Damir Žbulj

Sjajni hrvatski paraplivač, Matej Petrlić iz Lukavca, vratio se na veliku scenu odličnim nastupom za hrvatsku reprezentaciju na jakom natjecanju Svjetske paraplivačke serije u talijanskom Lignanu.

"Matej se nakon operacije ramena konačno vratio na razinu rezultata koji je imao prije ozljede te se očekuje njegova adekvatna priprema za WPS Europsko Prvenstvo 2024. godine," istaknuo je izbornik Igor Berislavić.

Petrlića je u plivačkom razvoju malo zaustavila ozljeda, ali je u Italiji pokazao kako se vraća na pravi put. Ostvario je dobre nastupe u pojedinačnim disciplinama, no, posebno se iskazao u štafetama. Osvojio je zlato i na 4x100 slobodno s Karlom Kneževićem, Emmom Mečić i Paulom Novinom te na 4x100 mješovito.

Plivanjem se počeo baviti kao dio rehabilitacije, a danas je važna karika hrvatske reprezentacije. Svojevremeno je primo nagradu Hrvatskog paraolimpijskog odbora za nadu godine, a osvajao je od tada brojne medalje na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

"Poručio bih svakome da proba otići na plivanje, jako je zdrav sport i zabavno je. Svi misle da je to samo za jednog igrača, ali zapravo je timski sport jer mi svi navijamo jedni za druge, stalno smo svi skupa, da netko sam pliva bilo bi mu teže nego kad je u timu," pričao nam je Matej na početku karijere, dok je još bio odličan učenik OŠ Eugena Kvaternika.

Danas je uspješan student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i to je još jedan dokaz kako invaliditet nikada ne smije biti kočnica u ostvarivanju želja.

Matej ima hemiparezu desne strane tijela zbog čega mu je oslabljena motorika, a iako teže pokreće gotovo polovicu tijela rekorder je u plivanju i osvajač svjetskih i europskih odličja.

"Moja desna strana tijela slabija je od lijeve, skraćena mi je tetiva u desnoj nozi te mi je fina motorika slabija. Do toga je nažalost došlo jer sam se rodio dva mjeseca ranije,“ otkriva Petrlić i dodaje: "Kineziološki fakultet upisao sam jer obožavam sport koji mi je na neki način spasio život. Neke vježbe ne mogu napraviti kao svi, ali pokušam naći način te nikada nisam dopustio da me dijagnoza spriječi u mom uspjehu.“

Osvajač je medalja na svjetskim igrama za plivače ispod 23 godine u Pragu, osvajač medalja na svjetskim juniorskim igrama u Irskoj, finalist Europskog seniorskog prvenstva na 400 m slobodno u Portugalu, prvak Hrvatske u disciplinama 50, 100 i 400 m slobodno i 100 metara leptir.

"Za deset godina se vidim kao kondicijski trener u klubovima i otvaranju svoje teretane dok s plivanjem želim ostvariti još neke ciljeve, a to je otići na Paraolimpijske igre i osvojiti medalje na svjetskim i europskim natjecanjima," naglasio je član zagrebačkog kluba Natator.

U konkurenciji 292 natjecatelja iz 43 zemlje, naša reprezentacija je u Lignanu zauzela visoko peto mjesto ukupnog poretka te sjajno treće mjesto u konkurenciji mladih plivača.

Hrvatske boje, uz našeg Mateja, branili su još i Marija Badrov, Karlo Knežević, Paula Novina, Emma Mečić, Anamarija Kovač, Nikolina Mitar i Leonardo Renić.