°C 23

Luka Martinek izborio mjesto u hrvatskoj reprezentaciji na Europskom prvenstvu!

09.08.2019.

Damir Žbulj

Dugoselac Luka Martinek ostvario je povijesni uspjeh plasmanom na ekipno stolnotenisko Europsko prvenstvo, koje će se od 3. do 8. rujna igrati u francuskom Nantesu.

Najbolji sportaš Dugog Sela i član tamošnjeg stolnoteniskog kluba je na kvalifikacijama odigranim na domaćem terenu uspio osvojiti drugu poziciju i mjesto u hrvatskoj reprezentaciji na europskoj smotri najboljih.

Kvalifikacijski turnir osvojio je s tri pobjede Filip Zeljko, a njih dvojica su se priključila Tomislavu Pucaru, Andreju Gaćini i Tomislavu Frani Kojiću, koji su od ranije osigurali nastup u Nantesu.

Bile su to vrlo neizvjesne kvalifikacije, četiri od šest mečeva su završila u maksimalnih pet setova. Na kraju svega treba pohvaliti Zeljka i Čipina koji su odlučujući meč odigrali profesionalno i odgovorno. Naime, Zeljko je već bio osigurao Nantes, dok je Čipin pobjedom to isto mogao potvrditi. Zeljko je gubio 2:0 od suigrača s kojim je trenirao cijelo ljeto i s kojim je cijeli život proveo u GSTK Zagreb, no bez obzira na to okrenuo je meč te na Europsko prvenstvo gurnuo Martineka, koji je do drugog mjesta stigao pobjedom 3:2 u posljednjem susretu s Kolarekom.

Luka je na ovom turniru prvi puta svladao i Čipina i Kolareka i apsolutno je zaslužio svoj debi u seniorskoj nacionalnoj izabranoj vrsti, bez obzira hoće li dobiti priliku zaigrati u Nantesu ili ne.

Ovakav sustav kvalifikacija za popunu mjesta u reprezentaciji pokazao se izvrsnim rješenjem, jer priliku za nastup na velikom natjecanju imaju i stolnotenisači iz domaće lige ili oni koji ne nastupaju puno na međunarodnim turnirima.

Kvalifikacije za hrvatsku reprezentaciju na EP, Dugo Selo:

Zeljko - Kolarek 3:2 (-9, 9, -6, 8, 5)
Martinek - Čipin 3:1 (9, -9, 11, 8)

Zeljko - Martinek 3:0 (5, 6, 8)
Kolarek - Čipin 2:3 (-8, 11, 9, -12, -7)

Zeljko - Čipin 3:2 (-9, -6, 8, 6, 7)
Martinek - Kolarek 3:2 (10, 5, -8, -7, 9)

Poredak:
Zeljko 3-0
Martinek 2-1
____
Čipin 1-2
Kolarek 0-3