°C 9

Korona zaustavila košarku, Gorica može biti ponosna na još jednu sezonu

03.04.2020.

Damir Žbulj

Košarka se na domaćim parketima ove sezone više neće igrati!

Hrvatski košarkaški savez odlučio je kako neće čekati povoljniji razvoj situacije u suzbijanju pandemije koronavirusa te je odlučio kako će se natjecanje prekinuti, a u svim ligama, tako i u HT Premijer ligi gdje nastupa KK Gorica, neće se proglasiti prvak niti određivati poredak.

U idućoj sezoni, koja će vjerujemo krenuti ove jeseni, na svim razinama natjecanja nastupit će isti klubovi koji nastupili i u ovoj sezoni.

Što to znači u praksi? Sve odigrane utakmice izgubile su na važnosti i kao da nisu niti bile odigrane.

Odluka je u dogovoru čelnika HKS-a, Komisije za sustav natjecanja te predstavnika klubova i ostalih košarkaških udruga, nakon ekstenzivnih konzultacija, donesena jednoglasno.

"Zbog gospodarske situacije u kojoj ćemo se naći u rujnu ili listopadu kada trebaju započeti lige, već sada treba tražiti određena rješenja. Kako je kriza pogodila sve, sigurno je da će se isto reflektirati na sport. Samim time, želimo da nam eventualne izmjene u sustavu natjecanja budu lakše i dostupnije kako bi se košarkaški klubovi mogli bolje i kvalitetnije pripremati za iduću sezonu“, pojasnio je predsjednik HKS-a Stojko Vranković.

Klubove u svakom slučaju očekuju teška vremena.

HKS je uputio molbu za promjenama u Zakonu o sportu Središnjem državnom uredu za šport i Hrvatskom olimpijskom odboru, a vezano uz promjenu sustava natjecanja u izvanrednim okolnostima. Zakon o sportu propisuje kako se sustav natjecanja mora donijeti najmanje jednu godinu prije početka primjene tog sustava, a kako su sva sportska natjecanja, pa tako i košarkaška, stala te, shodno tome, dolazi do raskida ugovora između klubova i igrača, ali i ostalih sportskih djelatnika, uključivši i trenere, fizioterapeute, administrativno osoblje, ali i ono najvažnije – ugovora kojima se klubovi i ostale sportske udruge financiraju, nije izgledno da će se moći poštivati sustav natjecanja koji je trenutno na snazi.

Traži se da se u slučaju više sile, poput pandemije i potresa koje smo ovih dana svi svjedoci, omoguće promjene u sustavu natjecanja primjenjuju čak i u tekućoj sezoni, a jednako tako da je u tom slučaju za promjenu sustava natjecanja nadležan jedino Savez pojedinog sporta, a sve u svrhu potrebnog ubrzavanja procesa i pravodobne reakcije na situacije na koje se nije moglo utjecati, a koje zbog svoje prirode zahtijevaju brza rješenja.

Vidjet ćemo kako će se u praksi to primijeniti te u kakvo će stanju biti hrvatska klupska košarka kada ova krizna situacija prođe.

Ne tako davno, iako svi zajedno imamo subjektivni osjećaj kao da je to bilo u nekom drugom 'paralelnom' životu, košarkaši Gorice redom su prvo slavili u Draženovom domu kod drugoplasirane Cibone da bi samo nekoliko dana kasnije na svom parketu srušili Zadar, lidera HT Premijer lige.

Na najbolji mogući način ekipa Josipa Sesara reagirala je nakon slabijih prvenstvenih rezultata prije završnice Kupa Kreše Ćosića, gdje je zaustavljena u polufinalu.

Bilo je sve to krajem veljače, na samom početku ožujka...

Natjecanje je u Hrvatskoj zaustavljeno kolo prije kraja drugog kruga, nakon što je svaki klub odigrao 21 utakmicu. Od ove sezone bio je predviđen novi sustav, trokružno, dakle uz još dodatnih 11 susreta prije početka doigravanja za naslov prvaka.

Goričani su kraj sezone dočekali na četvrtoj poziciji ljestvice s 15 pobjeda i šest izgubljenih dvoboja, koliko ima i Split, tri pobjede više od Šibenke, a dvije manje od Cibone. 

Vodeći Zadar upisao je tek tri poraza, od kojih je jedan u velikogoričkoj Gradskoj sportskoj dvorani...

Igrači su već nekoliko tjedana bez pravog treninga, individualni rad kod kuće to ne može nadoknaditi. Zabranjene su migracije među gradovima i općinama, osim za nužne djelatnosti, Hrvatska je na korak od potpune karantene...

Situacija je bez imalo uljepšavanja apsolutno zabrinjavajuća, sport je u drugom, možda i trećem planu i trebat će vremena da se stanje u hrvatskoj košarci normalizira i kad dobijemo ovaj okršaj s opasnim virusom.

U nekim europskim zemljama također se nije više čekalo...

Žalgiris je prvak Litve, zaključena su prvenstva u Bosni i Hercegovini, Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj, a Oostende, kojeg trenira hrvatski strateg Dario Gjergja proglašen je prvakom Belgije.

U cijeloj priči primarno je zdravlje sportaša, svih drugih klupskih djelatnika te u konačnici naravno i svih navijača i gledatelja.

Olimpijske igre u Tokiju odgođene su za iduću godinu, sasvim je jasno kako se lipanjski kvalifikacijski turnir u Splitu neće održati!

Spaladium Arena trenutno je preuređena u pričuvnu bolnicu...

Povratak sportskim borilištima prvenstveno ovisi o zdravstveno-epidemiološkom stanju u Lijepoj našoj, a tek nakon toga u stanju u našim klubovima, koji će sigurno osjetiti posljedice ove pandemije.

I ono malo sponzora koji su bili spremni uložiti novac sada će dvaput u svojim rukama okrenuti svaku kunu.

U svakom slučaju, bit će potrebno neko određeno vrijeme da se stanje normalizira, no, Gorica može biti ponosna na sve ono što je ove sezone napravila, na terenu i izvan njega.

Nakon sjajnih prošlosezonski rezultata i u Kupu i prvenstvu, u godini kad je klub proslavio 50. rođendan, s nestrpljenjem smo iščekivali nove sportske izazove naših košarkaša.

Iako je u nekim utakmica bila vidljiva kriza i igre i rezultata, Josip Sesar uspio je krajem veljače majstorski podignuti ekipu i još jednom potvrditi kako se radi o ponajboljem hrvatskom treneru nove generacije.

Zadnje pobjede nad Cibonom i Zadrom samo su to još jednom pokazale i na parketu, gdje je i najvažnije.

Ekipa je izgledala još snažnija nego lani, Sesar je kosturu momčadi, kojeg čine Mazalin, Mašić, Majcunić, Kapusta, Petrović, Papac, Babić i Vučić, jako dobro uklopio i Mislava Brzoju i Antu Gospića, koji je stigao krajem prošle godine i nadomjestio odlazak Vraneša.

Mazalin, Brzoja, Majcunić, Kapusta i Mašić najviše su minuta proveli u igri, a slična je situacija i kod broja postignutih poena, gdje također prednjače Mazalin, Brzoja i Majcunić, koji je potvrdio status i najboljeg dalekometnog šutera Gorice s 41 pogođenom tricom uz čak 46 posto uspješnosti!

Nesebični Borna Kapusta uvjerljivo je najbolji razigravač Goričana te je s 92 asistencije i među pet najboljih u ligi.

Lovro Mazalin svoju je svestranost dokazao i činjenicom što je najbolji skakač momčad sa 139 uhvaćenih lopti, a zajedno s Kapustom, Vučićem, Majcunićem i Brzojom, prednjači i u ukradenim loptama.

Gorica je i po omjeru ubačenih i primljenih koševa iza Cibone, Zadra i Splita, pa je i to jedan od pokazatelja gdje Sesarova momčad u ovom trenutku jasno pripada, među četiri najbolje u Hrvatskoj.

Još je važniji podatak kako je obrana Gorice odmah iza Cibonine, rame uz rame sa Zadrom.

U većini statističkih kategorija Gorica nema igrača među istaknutim liderima prvenstva, ali snaga ove momčadi nije u pojedincima, nego u sjajnoj ekipi, koju je odlično posložio i njome upravlja Sesar.

Iskreno se nadamo kako će se sve ove nedaće koje su se nadvile nad nama uskoro biti samo ružna uspomena i jedna crtica u našoj povijesti i kako će se navijači i svi ljubitelji košarke ponovno veseliti uspjesima svojih junaka.

Povratak svih sportskih natjecanja bit će najbolji pokazatelj kako nam se život vratio u normalu, a ova Gorica je apsolutno zaslužila priliku boriti se s najboljim hrvatskim klubovima za najveća postignuća i rezultate, nadamo se u nekoj bližoj budućnosti i za trofeje!