°C 10

Jedna, ali vrijedna pobjeda u Zelini: Hrvatice osigurale ostanak u Skupini II europskog dvoranskog hokeja

29.01.2020.

Damir Žbulj

Hrvatska je nakon tri dana Europskog dvoranskog prvenstva II za žene igranom na domaćem terenu u Zelini ostvarila jednu, ali vrlo vrijednu pobjedu koja je osigurala šesto mjesto i ostanak u II jakosnoj skupini europskog ženskog dvoranskog hokeja.

Izuzetno uzbudljivo natjecanje u Svetom Ivanu Zelini odlučeno je tek u finalnoj utakmici. Promociju u viši rang su izborile Rusija i Turska dok je u niži rang ispala ekipa Walesa.

Jedino su Ruskinje prije početka završnih utakmica bile sigurne u promociju u viši rang, dok su se za drugu poziciju borile Škotska, Turska, Litva i Poljska.

Sa zadnjim sudačkim zviždukom na prvenstvu u viši rang su promociju, uz Rusiju, izborile i reprezentativke Turske.

Hrvatska je natjecanje završila na šestoj poziciji, osigurala ostanak i novu priliku za dvije godine, kad će im suparnice biti Škotska, Poljska, Litva te Švicarska i Belgija, koje su ispale iz prve jakosne skupine pa Španjolska i Irska, koje su suvereno pregazile III skupinu.

"Hrvatska je na prvenstvu ostvarila primarni cilj, a to je bio ostanak u II jakosnoj skupini dok im za više nije puno nedostajalo. Nitko ih nije 'razbio'. Čak su se dobro i držale protiv odlične Rusije. S ostalim ekipama su bile na koji gol razlike i uz malo sreće moglo se napraviti i više. Djevojke su pokazale kako im je mjesto u II skupini Europskog dvoranskog hokeja što je veliki uspjeh s obzirom na broj aktivnih igračica u Hrvatskoj, jer države sa znatno više igračica su ostale ispod nas," poruka je iz Hrvatskog hokejskog saveza.

Pod vodstvom izbornika Slavena Zlatara, uz sjajnu podršku s tribina i vrhunsku partiju vratarke Ive Zlomislić, mrežu Walesa napunile su Ivona Makar, Eva Litvić, Dora Lagančić i Monika Vajdić.

Ruskinja Svetlana Erošina postigla je najviše golova, a izabrana je i za najbolju igračicu ovo Europskog prvenstva. Najbolja vratarka je Dow Carmin iz Škotske. Individualne nagrade uručila im je Tajana Hasan Lemić, dopredsjednica HK Zelina, kluba domaćina prvenstva.


Europsko prvenstvo u dvoranskom hokeju, Skupina II:

1. Rusija
2. Turska
___
3. Škotska
4. Poljska
5. Litva
6. Hrvatska
___
7. Wales

(Foto: Josip Briški/Hrvatski hokejski savez)