°C 18

Ivica Kostelić u 'svom' Ivaniću predstavio uzbudljivi dokumentarac Transat

05.12.2023.

Damir Žbulj

Legenda hrvatskog sporta, Ivica Kostelić,  u 'svom' je Ivanić-Gradu održao premijeru dokumentarnog filma 'Transat', koji nam daje bližu sliku o jednoj od najzahtjevnijih svjetskih regata, Transat Jacques Vabre.

Ivica je naš proslavljeni skijaš i osvajač brojnih svjetskih i olimpijskih odličja, jedan od naših najuspješnijih sportaša svih vremena, koji je nakon završetka aktivne skijaške karijere novu strast pronašao u jedrenju. Transat daje samo djelomičan, ali izuzetno realan uvid o morskim pustolovinama, ali i ljudskoj izdržljiovosti, što nam je Ivica već prezentirao kroz svoje skijanje, treninge u ekstremnim uvjetima, ali i mukotrpne oporavke od raznih ozljeda.

Film prati regatu na kojoj svake dvije godine sudjeluju elitni jedriličari i vrhunski amateri u četiri klase oceanskog jedrenja, a Kostelić se natječe u Klasi 40.

Film prati dogodovštine s velike regate preko Atlantika TRANSAT JACQUES VABRE 2021. godine koju sam odjedrio zajedno sa suskiperom Callisteom Antoineom. Film ujedno daje pobliži uvid u zahtjeve oceanskog jedrenja te ima i edukacijsku komponentu.

"Jedna smo od najvećih nautičkih destinacija na svijetu, a kao narod ne znamo puno o jedrenju," poručio je Kostelić prilikom promocije filma te je dodao kako je u ovom filmu pokušao približiti jedrenje svima.

'Često snimam regate i nastupe jer tako zadržavam uspomene i iz toga se razvila ideja da to podijelim sa drugima i općoj publici u Hrvatskoj približim jedrenje i sam Transat. U Hrvatskoj se nitko ne bavi oceanskim jedrenjem pa je to i dosta „egzotična“ tema. Filmom sam zadovoljan jer sam se prvenstveno natjecao. Na brodu se stvari počinju događati jako brzo i u takvim uzbudljivim trenucima strke, snimanje vam uopće nije na pameti. Ruke su tada potrebne negdje drugdje, a ne na kameri, tako da možda neke najuzbudljivije stvari nisu prikazane. Radi se i o vrlo ograničenom prostoru za snimanje pa je upotrjebljen i materijal snimljen uoči regate. Htio sam da je prikaz sirov kako bi ljudi dobili dojam surovosti mora i jedrenja', istaknuo je Kostelić.

Najavio je kako su u pripremi i dva filma o skijanju.

Gradonačelnik Javor Bojan Leš naglasio je kako već dugi niz godina imaju suradnju sa Ivicom, koji se zahvalio na podršci Grada Ivanića.

"On je naš sugrađanin, obitelj je s područja našeg grada i volimo reći da su jedan od naših brendova. Popularni su sportaši i služi nam na čast da spominju naš grad i da iz njega potiču. Financijski pomažemo njegove pothvate nakon skijaške karijere, kao što je i ovaj. Obostrana suradnja će se nastaviti i dalje na njegovim drugim projektima.'

'Živim već pet godina živim u Ivanić-Gradu od kuda su moj korijeni, majka je porijeklom odavde. Djetinjstvo sam dijelom proveo ovdje. Grad podupire moje jedriličarstvo tako da mi je drago da svojim sugrađanima mogu pokazati film i da dobiju dojam što ja to radim tamo na Atlantiku', zaključio je Kostelić, prenosi tportal.