°C 5

Inter bez licence i za Drugu HNL, Gorica može u Europu

20.05.2020.

Damir Žbulj

Hrvatski nogometni savez završio je u prvom stupnju Središnji postupak licenciranja klubova za iduću sezonu, za UEFA klupska natjecanja te Prvu i Drugu HNL.

Prema očekivanju, HNK Gorica je ispunila svih pet kriterija (sportski, infrastrukturni, administracije i stručnog osoblja, pravni i financijski) te je dobila licencu za sva natjecanja u kojima misli sudjelovati.

Turopoljskom prvoligašu otvoren je tako i ove godine put u Europu, ako na travnjaku u posljednjih deset kola nadoknadi veliki bodovni zaostatak i ostvari željeni i potrebni plasman na ljestvici.

Bez licence je u prvom stupnju ostao Inter-Zaprešić.

-->> Laljak: Moje vrijeme polako odlazi, moje metode rada više nisu dovoljne

Na odluke Komisije za licenciranje, u roku od 8 dana od primitka odluke, odnosno do 28. svibnja 2020. klubovi kojima je odbijena molba za licencu(e) mogu podnijeti žalbu. Tijekom žalbenog postupka mogu iznositi nove činjenice ili dokaze, kao i prijedloge novih dokaza. Odluke o žalbama donosi tijelo drugog stupnja - Žalbeno tijelo za licenciranje HNS. Krajnji rok za donošenje konačnih odluka je 15. lipnja 2020. godine.

"Zbog nepredviđene situacije nastale uslijed pandemije Covida-19, te slijedom relevantnih odluka Izvršnog odbora UEFA-e o izmjenama i dopunama Uefinog Pravilnika o licenciranju klubova i financijskom fair-playu, Pravilnik o licenciranju klubova HNS-a izmijenjen je i dopunjen je odlukama Izvršnog odbora HNS-a u ožujku i travnju. Ove se izmjene i dopune odnose na izmjene rokova Središnjeg postupka isključivo za natj. 2020./21. g., način dostave dokumentacije i komunikaciju između HNS-a i klubova-tražitelja licence. Spomenutim izmjenama i dopunama, produljen je rok za ispunjenje relevantnih financijskih obveza prema drugim nogometnim klubovima te zaposlenicima i državi – porezi i doprinosi (kriteriji F.02 i F.03) i to do 30. travnja 2020., te je također izuzet od primjene financijski kriterij F.05 – Budući financijski podaci..." 

"Rok za dostavu molbe za UEFA licencu, UEFA Ligu prvakinja, Licencu za I. HNL i Licencu za II. HNL te propisane dokumentacije bio je 31. siječnja 2020. godine, dok je rok za dostavu financijske dokumentacije bio 1. travnja 2020. To je i datum do kojeg su klubovi – tražitelji licence, između ostalog, trebali dokazati da su podmirili financijske obveze koje su dospjele do 31. prosinca 2019. godine prema drugim nogometnim klubovima (djelatnosti transfera igrača, odnosno stjecanja / otuđivanja registracija igrača) te prema zaposlenicima i državi (porezi i doprinosi za zaposlenike)," navodi se u priopćenju HNS-a.

Gorica je nedavno objavila financijsko izviješće za poslovanje u prošloj godini te je, uz Dinamo, Hajduk i Osijek, jedini hrvatski prvoligaš koji je iskazao dobit.

UEFA licencu za iduću sezonu 2020/21 dobili su, uz Goricu, GNK Dinamo, HNK Hajduk, NK Istra, NK Lokomotiva, NK Osijek, HNK Rijeka i SNK Slaven.

Prvoligaške licence dobili su, uz navedene klubove, još i HNK Šibenik te NK Varaždin.