°C 8

Gorica uz pomoć bure 'okrenula' Šibenik: Sad imamo dva dana da se spremimo za Varaždin

21.11.2020.

Damir Žbulj

Nije nimalo pogriješio Marijan Čabraja u najavi gostovanja u Šibeniku kad je rekao da su on i njegovi suigrači "spremni na sve" što ih čeka na Šubićevcu.

Dočekala ih je orkanska bura, koja je poprilično pokvarila povratak Goričana prvenstvenim utakmicama poslije 34 dana, no, sve je na kraju dobro završilo.

Zahvaljujući između ostalog i Čabraji, koji je pola sata prije kraja mudro iskoristio snagu vjetra i izravno iz kornera uspio svladati Labrovića i izjednačiti rezultat na 1:1. Domaći vratar poprilično mu je u tome i pomogao, jer je loptu 'izboksao' u svoj gornji kut...

Nakon toga praktički je sve bilo u znaku Goričana i pobjeda (1:3) im prema svemu viđenom nije mogla izmaknuti.

Ipak, u prvom poluvremenu situacija nije bila obećavajuća, a Šibenčani su bili ti koji su imali 'vjetar u leđa' i koji su praktički sa svakim dodirom lopte bili pred Kahlininim vratima.

Tako je i pao prvi pogodak. Kapetan Gorice ispucao je iz sve snage, ali lopta nije stigla niti do centra. U skoku su se bolje snašli domaći igrači, Deni Jurić uspio se othrvati i sjajno podvaliti za Princea Obenga Ampema, koji koristi neodlučnost Jovičića i vrhunski pogađa pokraj istrčalog Kahline.

Pokušavala je Gorica nešto napraviti u prvom poluvremenu, ali jednostavno protiv solidnog domaćina i orkanskog vjetra se nije moglo.

U nastavku je to ipak bila neka sasvim druga priča!

Imala je Dambrauskasova momčad nekoliko dobrih pokušaja i prije izjednačujućeg pogotka, ali u posljednjih pola sata bilo je sasvim izgledno kako će bodovi u Veliku Goricu. Čak i da su Obeng ili Jurić iskoristili svoje dobre prilike ispred gola Gorice, odnosno da se Kahlina nije ponovno istaknuo svojim intervencijama.

Dojam je da je Gorica mogla zabiti koliko god da je bilo potrebno za povratničko slavlje.

Taj ključni trenutak dogodio se u osam minuta prije kraja. Kristijan Lovrić, koji je iznenađujuće utakmicu počeo na klupi, a u igru umjesto Mitrovića ušao u 63. minuti, ubacio je iz kuta i to je već bilo 'pola gola', kako se to često kaže. Ponovno je bilo opasno u kaznenom prostoru domaćih, a lopta se odbija do Suka na petercu, koji topovskim udarcem pronalazi put do mreže, za potpuni preokret.

Lovrić je u trećoj minuti sudačke nadoknade i sam poentirao, ponovno je Gorica imala veliku pomoć vjetra, ali je završni udarac za 1:3 bio majstorski izveden. Proslava pogotka bila je s 'palcem u ustima', što je nogometnim poznavateljima jasan znak kako bi Lovrić uskoro mogao dočekati i prinovu u obitelji.

Na kraju, apsolutno zasluženo slavlje Goričana u ovim ekstremnim uvjetima. Dokazali su zaista kako su nakon pet tjedana prisilne pauze bili stvarno spremni na sve što ih čekalo u Šibeniku.

Vremena za feštu nema, počinje ludi ritma utakmica, trebat će nadoknaditi i propuštene dvoboje, a idući izazov već je u ponedjeljak na Gradskom stadionu protiv Varaždina.

"Igrač ove utakmice bio je - vjetar," slikovito se izrazio trener Dambrauskas nakon pobjede njegove momčadi na Šubićevcu.

Sve je bilo u znaku vremenskih neprilika: "Utjecalo je to i na dodavanja i na intervencije i na golove."

"Pripremali smo se za ovu utakmicu, ali se za vjetar nismo mogli pripremiti. Ne možemo niti ocijeniti našu izvedbu, jer nakon pet tjedana bez natjecateljske utakmice bilo je teško bilo što prognozirati. Iskreno, nisam znao što mogu očekivati, kakav ćemo imati intenzitet..."

"U drugom dijelu smo imali tu malu pomoć vjetra, ali mislim kako smo svejedno odabrali pravu strategiju: Naravno, nije sve dobro počelo, ali naša reakcija je bila dobra, još u prvom poluvremenu. Nisu nam stvorili puno opasnih situacija, uspjeli smo ih držati podalje od našeg gola," analizirao je litavski strateg.

Fantastičan je pogled na ljestvicu, Gorica je i dalje na trećem mjestu s 19 bodova, ali sada ima samo bod manje od Osijeka, koji ima i utakmicu više i u subotu doma igra protiv vodećeg Dinama.

"Partijom i angažmanom u nastavku mogu biti itekako zadovoljan, imali smo na klupi igrače koji su nam mogli donijeti dodatnu kvalitetu, a upravo su to i napravili. Cijela ekipa zaslužuje čestitke i ima zasluge za ovu pobjedu. Sada imao tek dva dana za oporavak i pripremu utakmice s Varaždinom i mislimo samo na to," zaključio je Dambrauskas.