°C 3

Gorica saznala gdje otvara sezonu

08.09.2020.

Damir Žbulj

Nije dugo trajala ovogodišnja europska avantura rukometaša Gorice. Baš kao i prije tri godine, ponovno nije preskočena prva prepreka i ekipa pod vodstvom Andrije Nikolića okreće se novi izazovima u domaćem prvenstvu, u Paket 24 Premijer ligi.

Prošla sezona prekinuta je zbog koronavirusa, a Goričani su regularni dio natjecanja zaključili na prvoj poziciji i s nestrpljenjem su čekali utakmice u Ligi za prvaka protiv PPD Zagreba i našičkog Nexea...

Sad sve kreće ispočetka, nadamo se bez nekih novih izvanrednih okolnosti.

Hrvatski rukometni savez posljednjih je mjeseci pripremao i donio neke novine, koje bi trebale pomoći da se unaprijedi cijeli sustav rada, natjecanja i međusobne komunikacije klubova u domaćem prvenstvu. Sve promjene na Plenumu podržane su jednoglasno.

"Korona kriza promijenila je mnogo toga u našim životima, pa tako i u našem sportu. Posljednjih nekoliko mjeseci, sve službe HRS-a radile su na promjenama gotovo svih propisnika i pravilnika, jer ih je trebalo uskladiti s onim IHF-a i EHF-a. pri tome je pokrenut proces digitalizacije Saveza, i stvaranja e-baze podataka za sve one koji imaju dodir s hrvatskim rukometom. To je bio iznimno složen i kompleksan posao. Njime bi HRS trebao ući u 21. stoljeće, pomoći klubovima i sebi da lakše i jednostavnije komuniciramo," poručio je čelnik HRS-a Tomislav Grahovac.

"Cilj svih promjena koje smo napravili je da populariziramo rukomet, približimo ga mladima što je moguće više i proširimo bazu onih koji se njime bave. Onaj konačni cilj je dakako stvoriti što je moguće više igračica i igrača koji će jednoga dana moći igrati u reprezentaciji," dodao je glavni tajnik Damir Poljak.

Izvršni tajnik Siniša Ostojić govorio je pak o razlozima brojnih promjena, posebno onih u sustavu natjecanja mlađih dobnih uzrasta: "Sve što smo radili utemeljeno je na iskustvima drugih, mnogo većih rukometnih zemalja od nas, ali i egzaktnim podacima i statistikama koje smo mi svojim istraživanjem skupili. Mnogi recimo ne znaju, ali samo 11 posto djevojčica, i 17 posto dječaka ostaje u rukometu nakon par godine treniranja. To je nešto što bi nas sve trebalo zabrinuti. S druge strane, promjenom sustava u mlađim dobnim uzrastima, parno i neparno godište, mi čuvamo cijele generacije da ostanu u rukometu. Primjera radi, a od 28 igrača koji su bili na popisu Line Červara za Europsko prvenstvo 2020. godine, samo sedam ih je neparno godište. Gdje su nestali ostali. I mogli bismo tako nabrajati u nedogled...“

Osim toga, predstavnici klubova detaljno su upoznati s novim sustavom online vođenja lige, o čemu je iscrpno govorio Tomica Madjerčić, s marketinškim i medijskim priručnicima koji propisuju obveze klubova i HRS-a u provođenju natjecanja s ciljem popularizacije istih i podizanjem na višu razinu.

U Zadru, u sklopu završnog Final 4 turnira regionalne rukometne SEHA Gazprom lige, održan je i ždrijeb parova Paket 24 Premijer lige.

Izvlačenje brojeva bilo je 'poludirigirano', kako bi se omogućilo da što više utakmica ide u televizijskom prijenosu. Lako se susreti ne bi igrali isti dan i u isto vrijeme, razdvojena su tri zagrebačka kluba i tri iz zapadnog dijela Hrvatske.

HRK Gorica će tako u prvom kolu gostovati kod riječkog Zameta, a Paket 24 Premijer liga kreće krajem rujna (26./27.).

U prvom kolu sastaju se još Sesvete i Bjelovar, Varaždin 1930 dočekuje Umag, Poreč gostuje u Dubrovniku, a zagrebačka Dubrava kod Spačve u Vinkovcima.