°C 5

Gaj Ćosić pokorio Europu

22.11.2022.

Damir Žbulj

Velikogoričanin Gaj Ćosić, višestruki državni juniorski i seniorski prvak u amaterskom kickboxingu, ispunio je svoj cilj kojeg si je zadao još prije dvije godine! Poručio je tada kako želi 'pokoriti' Europu i to je napornim radom i treninzima i ostvario!

Litre i litre znoja su trebale da Gaj uopće dođe u priliku braniti boje Hrvatske, naše Velike Gorice i svog kluba Spartan Gym na ovako velikom natjecanju, a na kraju su zlato oko vrata i titula europskog prvaka najveća nagrada!

Iskoristili smo priliku za iskrenu čestitku i razgovor s našim velikogoričkim prvakom Europe!

"Europsko prvenstvo u kickboxing se održalo u turskoj Antaliji. Bio sam dio hrvatske reprezentacije, a natjecao sam se u disciplini 'low kick', u kategoriji do 81 kilograma. U mojoj konkurenciji bilo je 14 boraca iz 14 različitih dijelova Europe i to je bila jedna od najbrojnijih kategorija!"

"Još uvijek nisam niti svjestan kakav sam uspjeh zapravo ostvario, a uz svjetsku broncu 2017. godine ovo mi je najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri," iskreno je poručio u razgovoru za naš portal. 

Uspon do europskog trona nije bio nimalo lagan...

"Imao sam u tjedan dana četiri teške borbe. Osminu finala sam dobio protiv predstavnika Izraela, u četvrtfinalu sam dobio reprezentativca domaćina Turske, u polufinalu sam bio bolji od predstavnika Bosne i Hercegovine, a u finalu od reprezentativca Srbije!"

"Ne znam koju bih borbu istaknuo kao najtežu, ali možda onu u četvrtfinalu protiv Turčina Fatiha Emrana. To je bila borba za medalju i psihički je možda bila najteža. U tom dijelu natjecanja nakon poraza ostaješ bez medalje i značajnijeg rezultata. Sve su to vrhunski borci na najvišoj razini i svi oni su tamo stigli samo s jednim ciljem, a to je osvojiti zlato!"

"Upravo to sam ja postigao!"

ZLATO I ZA TRENERA ACU

Opisao nam što nam je tih dana prolazilo kroz glavu, o čemu je razmišljao dok nije bio u ringu.

"Kroz cijelo natjecanje bio sam 'hladne glave', znao sam da sam vrhunski spreman za cijeli turnir i da mogu napraviti dobar rezultat. Za ovakav rezultat se trenira godinama, ali zadnji 'kamp', koji je trajao tri mjeseca, bio je ključan! Pripremao sam se u svom klubu, Spartan Gym, pod budnim okom i vodstvom trenera Aleksandra Pupca - Ace, koji nažalost nije mogao biti s nama u Turskoj, jer je čekao rođenje djeteta."

"Ovim putem mu još jednom čestitam te sam upravo njemu i posvetio ovo zlato!"

Gaj se prije više od deset godina prebacio s nogometa na tajlandski boks u goričkom klubu Knez Mislav, ali ubrzo je njegovu kvalitetu, talent i predanost prepoznao zagrebački klub Holy Spirit, gdje je proveo možda i ključnih četiri, pet godina. Nakon toga je stigao trenutak za posljednji iskorak i dolazak na najveću scenu, gdje se razvio u jednog od najboljih hrvatskih, ali i svjetskih kickboxera, gdje je postao europskim prvakom!

"Pripremni kamp je bio izuzetno zahtjevan i odlično posložen, od prehrane koju je slagao nutricionist Nenad Bratković pa do svakodnevnih treninga. Moram spomenuti i svoje sparing partnere, koji su također osvojili medalje na ovom Europskom prvenstvu, a to su Ivan Bertić, Vito Košar, Andrej Kedveš, Anto Širić i ostali. kad radiš s takvim trenerom i odličnim borcima rezultat ne može promaknuti, naravno, uz maksimalnu i stopostotnu posvećenost cilju kojeg želiš ostvariti!"

"Doslovno sam zadnja tri mjeseca živio za ovo zlato!"

Ćosić je morao istaknuti doprinos i drugog klupskog trenera, koji ga je pratio u Turskoj: "Želim se zahvaliti i našem Borisu Dugonjiću, koji nam je kroz cijeli turnir bio podrška i koji je vrhunski odradio svoj dio posla te je također dijelom zaslužan za ovaj uspjeh!"

Otkrio nam je i neke kratkoročne i dugoročne planove: "Prvo se planiram odmoriti nekoliko dana, a nakon toga slijedi povratak u dvoranu! Nastavljamo sa svakodnevnim treninzima i pripremama za nadolazeće turnire. Želim još naglasiti kako sam se ovim naslovom prvaka Europe plasirao na World combat games, koje će se iduće godine održati u Rijadu u Saudijskoj Arabiji!"

U potpunosti smo uvjereni kako će u Veliku Goricu donijeti još puno trofeja i medalja!