°C 7

Enzo Šušković i Elena Pleša prvaci Hrvatske u Sambu, Hrvoje Vojvoda srebrni!

21.12.2021.

Damir Žbulj

Mladi Velikogoričanin Enzo Šušković, bivši judaš Pinkyja, dokazao se i u još jednoj borilačkoj vještini!

Sambo je spoj juda, kickboxinga, tajlandskog boksa i boksa, potekao je iz bivšeg SSSR-a, njihovih specijalnih jedinica i tajnih službi, a ime je kratica 'samoobrana bez oružja'.

Ovo je izuzetno brutalan sport, a glavni 'ambasador' ove borilačke vještine je legendarni MMA prvak Fjodor Emelianenko.

Sambo ima više disciplina. Sportski sambo podsjeća na judo, jer se protivnici nadmeću bez udaraca. Sambo za samoobranu bazira se na jiu-jitsu i aikidu i može se trenirati sa sportskim sambom. 'Combat sambo' je zahtjevnija disciplina, namijenjena prvenstveno vojsci i policiji, u kojoj je dozvoljeno gotovo sve, udarci glavom, laktom, koljenima...



Enzo se s odličnim sportskim temeljima, poslije više od deset godina u judu, sjajno pronašao i u Sambu, a već u svom prvom nastupu, nakon tri mjeseca intenzivnih treninga, osvojio je kadetski naslov prvaka Hrvatske, ali i juniorsku broncu, u kategoriji do 71 kilograma.

Ovo je sigurno tek početka uspješnih Šuškovićevih nastupa, a idući cilj je ovom ambicioznom 16-godišnjaku plasman na Europsko prvenstvo.

Sjajna je na Prvenstvu Hrvatske bila i Velikogoričanka Elena Pleša, koja je bila najbolja i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji do 51 kilograma, dok je Hrvoje Vojvoda osvojio srebro i kod kadeta i juniora.



Elena je nedavno osvojila i judo naslov prvakinje Hrvatske.