°C 7

Bikovi ostali bez završnog turnira Kupa Kreše Ćosića

20.12.2020.

Damir Žbulj

Košarkaši Gorice nisu uspjeli ponoviti uspjeh iz protekle dvije sezone i osigurati plasman na završnicu Kupa Kreše Ćosića. Ekipu pod vodstvom Josipa Sesara u Gradskoj sportskoj dvorani zaustavio je Split, koji je na kraju uspio zabiti čak 90 poena i na kraju slaviti s deset razlike.

Goričani praktički nisu mogli dobiti težeg suparnika u ovoj fazi natjecanja, ali istu stvar prije utakmice govorili su i splitski Žuti, koji su na otvaranju domaćeg prvenstva već izgubili na velikogoričkom parketu.

Bio je ovo dvoboj pun uspona i padova, ali gosti su uspjeli u samoj završnici sačuvati mirnoću, koja im je i donijela mjesto na Final 8 turniru.

Fantastično su Bikovi otvorili dvoboj, poveli 12:2 i natjerali gostujućeg trenera Skelina da pozove minutu predaha. Sve se poslije toga okrenulo, nakon toga su domaći košarkaši do kraja prve dionice zabili tek četiri poena, a primili 21. U raspucanoj drugoj četvrtini, koju je Gorica dobila 28:24 moglo se nagovijestiti kakav nas okršaj čeka u nastavku, s puno dramatičnosti, ali i pogrešaka na obje strane.

Splićani u nastavku čuvaju prednost od nekoliko koševa razlike, no, Gorica stalno prijeti i u zadnjih deset minuta ulazi s 'minus pet' (62:67).

Tricom Kapuste nešto manje od sedam minuta prije kraja na semaforu je tek 70:71 za goste i tada je krenula igra živaca. Kapusta je četiri minute prije kraja na identičan način ponovno doveo Goricu na samo pola koša zaostatka, ali Sesarova momčad nikako nije uspjela probiti tu barijeru.

Trener Gorice nije bio zadovoljan nekim sudačkim odlukama u završnici, ali njegovi igrač jednostavno ovaj put nisu bili na razini zadatka. Izostala je prepoznatljiva agresivnost u obrani, ali je zakazao i vanjski šut. Previše promašenih trice u posljednjim minutama odveli su utakmicu na gostujući mlin, na konačnih 80:90. 

Kad je najbolji strijelac Uljarević s 11 poena, a jedini s dvoznamenkastim učinkom još Ljubičić s deset poena, a Kapusta s isto toliko asistencija, ne može se dobiti momčad ovakvog kalibra. Splićane je predvodio Slovenac Mesiček s 24 koša, a Marin Marić i Čampara dodali su po 18. Toni Perković imao je 12 poena i devet skokova.  

Poraz u osmini finala sigurno je donio veliko razočaranje, jer se nakon plasmana u poluzavršnicu u posljednje dvije sezone očekivao dodatni iskorak i možda borba za trofej Krešinog kupa.

(Foto: HKS)