°C 16

Županijski stožer predlaže nove mjere! Evo što će sada ograničiti

11.09.2020.

Maja Peranić

Zbog porasta broja oboljelih osoba i osoba kojima je propisana samoizolacija na području Zagrebačke županije županijski je Stožer civilne zaštite donio popis novih mjera koje je uputio Stožeru civilne Zaštite RH. Ako ih se odobri stanovnike Županije očekuju nova ograničenja, a najviše se odnose na privatne proslave i okupljanja te posjete domovima za starije.

Podsjetimo, proteklih je dana evidentiran proboj koronavirusa u dječje vrtiće u Jastrebarskom i Velikoj Gorici kao i u Dom za starije i nemoćne u Vrbovečkoj Dubravi te u Osnovnu školu Brckovljani, na prijedlog službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije uputio je Stožeru civilne zaštite RH prijedlog epidemioloških mjera za područje Zagrebačke županije.

Mjere bi se primjenjivale od ponedjeljka 14. rujna 2020. godine i rokom od 14 dana. Konačnu odluku o prijedlogu mjera donijet će Nacionalni stožer. U nastavku vam donosimo popis predloženih mjera.

-Na svadbenim svečanostima bez obzira na broj osoba utvrđuje se obaveza vođenja evidencije nazočnih, koja se u slučaju potrebe predaje Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije radi daljnje epidemiološke obrade. Organizatori svadbenih svečanosti dužni su pridržavati se i ostalih epidemioloških mjera propisanih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a koje se odnose na organiziranje svadbenih svečanosti.

Predlaže se da:

-Na privatnim svečanostima i proslavama može biti prisutno najviše 20 osoba.

-Na pogrebima i posljednjim ispraćajima može biti prisutno najviše 50 osoba, bez održavanja karmina, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom. 

-Na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, mise, priredbe, izložbe, sportska natjecanja, druga društvena i javna okupljanja) obavezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski.

-Organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje epidemioloških mjera te su dužni vršiti pojačani nadzor nad pridržavanjem propisanih epidemioloških mjera propisanih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

-Zabranjuju se  posjete korisnicima domova za starije i nemoćne te korisnicima drugih oblika pružanja socijalne skrbi u unutarnjim prostorima, izuzev za nepokretne korisnike kojima u posjet može doći samo jedna osoba (osim ako je posjetitelju potrebna pratnja asistenta). Posjetitelj mora nositi masku, jednokratni ogrtač i jednokratne nazuvke koje sam osigurava, uz obavezno mjerenje temperature i dezinfekciju ruku na ulasku u prostor.

-Dozvoljavaju se posjete na otvorenom (okućnica, vrt, dvorište), uz obavezno nošenje maski korisnika i posjetitelja i poštivanje razmak od 1,5 m.
Sve posjete se najavljuju, o njima pružatelj socijalne usluge unaprijed utvrđuje raspored i vodi dnevnu evidenciju.

-Posjete se ograničavaju u unutarnjem prostoru do 15 minuta, a u vanjskom prostoru maksimalno do 30 minuta.

-Zabranjuju se sve posjete ukoliko korisnik ili posjetitelj imaju povišenu tjelesnu temperaturu, imaju izrečenu mjeru samoizolacije, imaju simptome karakteristične za COVID-19 ili potvrđenu bolest COVID-19.

-Pružatelji socijalnih usluga dužni su pridržavati se i ostalih epidemioloških mjera propisanih Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi.

-Daje se preporuka pružateljima socijalnih usluga da korisnicima  omoguće duže i češće telefoniranje uz mogućnost video poziva.

-Daje se preporuka zdravstvenim ustanovama, pružateljima socijalnih usluga, vrtićima i školama da njihovi zaposlenici ne sudjeluju u organiziranom okupljanju većeg broja osoba.