°C 24

Županijski projekt Distributivnog centra Rakitovec među najboljima u Europi

17.11.2023.

Maja Peranić

Više od 800 sudionika iz cijele Europe sudjelovalo je od 13. do 15. studenoga u Bilbau na godišnjoj Skupštini malih i srednjih poduzetnika (SME Assembly  2023.) i konferenciji „Promicanje poduzetništva: pokretanje malog i srednjeg gospodarstva i start-upova Europe prema održivoj budućnosti. U sklopu konferencije održana je i svečana dodjela Europske nagrade za promicanje poduzetništva 2023., a projekt Zagrebačke županije „Modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača – Zelena održivost za lokalne proizvođače“, ušao je u završnicu natjecanja te se plasirao među tri najbolja projekta u kategoriji Održiva tranzicija.

U spomenutoj kategoriji do finala su došli projekti: Zagrebačke županije, kao predstavnika Republike Hrvatske, Nizozemske i Francuske, a pobjedu je odnio projekt Francuske „Greentech Procurement Accelerator“. Nagrade su dodijeljene u ukupno 6 kategorija, a titulu ukupnog pobjednika ponio je projekt Portugalske agencije za konkurentnost i inovacije.

Inače, EEPA nagrada pokrenuta je kako bi se kroz primjere najboljih politika i praksi otvorile nove mogućnosti za lokalnu i regionalnu razinu s ciljem razvoja poduzetništva, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama. Ove godine od 301 projekta koji su sudjelovali na nacionalnim natjecanjima u 30 zemalja, ukupno 55 projekata probilo se na europsku razinu natjecanja, uključujući sedam projekata u kategoriji održiva tranzicija u kojoj se natjecala Zagrebačka županija.

-Naš projekt prepoznat je od strane europskog žirija i svrstan je među tri najuspješnija u kategoriji Održiva tranzicija zajedno s projektima Nizozemske i Francuske. Iako nismo dobili nagradu osjećamo se ponosno jer smo došli do same završnice natjecanja i to u društvu itekako snažne konkurencije- rekao je  zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović te je naglasio kako je Županija na ovaj način dobila potvrdu da je na pravom putu prema izgradnji moderne, ekološke i održive poljoprivrede, koja ima pozitivan utjecaj na okoliš, lokalnu zajednicu i očuvanje poljoprivredne proizvodnje“.

Županijski projekt „Modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača – Zelena održivost za lokalne proizvođače“, nastao je kao odgovor na izazove s kojima su se nosili poljoprivredni proizvođači koji nisu mogli plasirati svoje proizvode tijekom cijele godine u velike trgovačke lance zbog nemogućnosti skladištenja proizvoda po povoljnoj cijeni. Kako bi im pomogla u rješavanju tih izazova, Zagrebačka županija odlučila se na jedinstven projekt u državi - gradnju prve ULO hladnjače koja nije u vlasništvu trgovaca, a u sklopu Distributivnog centra za voće i povrće. Centar koji se nalazi u Rakitovcu opremljen je suvremenom opremom za skladištenje voća i povrća, pruža usluge sortiranja i pakiranja voća i povrća s naglaskom na ekološke proizvode, ima vlastitu solarnu elektranu,  a u njemu se redovito educiraju poljoprivrednici i učenici. Kao rezultat ovog projekta, poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost skladištenja svojih proizvoda po povoljnoj cijeni i plasmana istih tijekom cijele godine u velike trgovačke lance. To je dovelo do povećanja konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača, očuvanja poljoprivredne proizvodnje, ostanak mladih na selu i očuvanja okoliša.

 

izvor: Zagrebačka županija