°C 28

Županijska skupština prihvatila rebalans proračuna težak gotovo 1,5 milijardi kuna

08.06.2022.

Redakcija

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je rebalans proračuna koji iznosi 1.456.983.201,00 kuna i veći je za 5,53 posto u odnosu na Proračun donesen krajem prošle godine. Za 14,10 posto veći je i Izvorni proračun kojim Županija realno i upravlja te on sada iznosi 644.476.447,00 kuna. U rebalans se išlo radi pokrića gubitka zdravstvenih ustanova, povećanja bespovratnih potpora za poljoprivrednike i poduzetnike, osiguranje potpore sjetvi i sadnji, pokriće troškova energenata u osnovnim i srednjim školama, prenesenog viška prihoda prethodne godine za sanaciju šteta uzrokovanih potresom te radi osiguranja dodatnih sredstava za kapitalna ulaganja u školstvu.

Rebalansom je osigurano dodatnih 3,7 milijuna kuna uslijed povećanja troškova dogradnje triju škola u sklopu projekta Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju – Industrija 4.0.. Župan je ovlašten da potpiše izmjene i dopune sporazuma o sufinanciranju istog.

Podsjetimo, u sklopu projekta „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu - Industrija 4.0“, Srednja strukovna škola Velika Gorica postat će centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, a Srednja škola Dugo Selo centar izvrsnosti za robotiku.

Na Skupštini je bilo riječi i o stanju sigurnosti na području Zagrebačke županije. Prema riječima Marka Rašića, načelnika Policijske uprave zagrebačke naša županija je i dalje među najsigurnijim županijama u Hrvatskoj.

- Tijekom 2021. godine na području Županije zabilježeno je 2.628 kaznenih djela, 1.967 prometnih nesreća te 3.045 prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona. U odnosu na isto razdoblje 2020. godine kriminalitet je u porastu za 2,7 posto, ali je razriješenost bolja za 2,8 posto. Nažalost, prometnih nesreća više je za 12,2 posto, a broj smrtno stradalih u prometnim nesrećama veći je za 18,2 posto – istaknuo je Rašić.

Kako bi ispunila jedan od preduvjeta za prijavu projekta izgradnje nove osnovne škole i sportske dvorane u Jastrebarskom za financiranje iz Nacionalnog plana opravka i otpornosti, Zagrebačka županija s Gradom Jastrebarsko sklopit će ugovor o darovanju nekretnine na kojoj će se buduća škola graditi. Riječ je o gotovo 19 tisuća kvadratnih metara procijenjene vrijednosti nešto više od pet milijuna kuna, a koju Grad Jastrebarsko daruje Zagrebačkoj županiji.

Novost je i da se Područna škola Rakov Potok odvaja iz sastava OŠ Sveta Nedelja te ulazi u sastav OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem.

Trgovačka društva, zavodi, ustanove i specijalne bolnice (njih 10) kojima je osnivač ili većinski vlasnik Zagrebačka županija podnijela su Skupštini izvješća od radu za 2021. godinu. Zbog gubitaka nastalih uslijed pandemije i povećanja troškova energenata SB Naftalan, Dom zdravlja ZŽ i Zavod za hitnu medicinu ZŽ poslovali su s gubitkom, a Rebalansom proračuna osigurano je 12 milijuna kuna za pokriće gubitaka.

S ciljem veće dostupnosti zdravstvenih usluga za stanovnike Zagrebačke županije u dijelu specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, Skupština je donijela Odluku o proširenju djelatnosti Doma zdravlja ZŽ za djelatnosti neurologije, urologije, kardiologije, kirurgije, stomatološke protetike, oralne kirurgije i endokrinologije i dijabetologije.

Foto: zagrebacka-zupanija.hr