°C 10

Županijska skupština bit će konstituirana! Većinu dogovorili HDZ i HSS

29.07.2021.

Maja Peranić

Šest dana ostalo je do trećeg pokušaja konstituiranja Županijske skupštine Zagrebačke županije koji će, sudeći prema informacijama koje su procurile u javnost, ovog puta biti uspješan. Potrebnu većinu, doznaje se, HDZ i partneri dogovorili su s HSS-om.

Ne radi se o novoj postizbornoj koaliciji, potvrdio je Hini predsjednik županijskog HDZ-a Željko Turk, već samo o dogovoru kako bi se formirala Županijska skupština te kako se ne bi trebalo ići na nove izbore.

-Nama je bilo samo važno to da se sada skupština konstituira, a ‘korak dalje’ oko uvjeta suradnje s HSS-om ići će se nakon izborne sjednice- rekao je Hini Željko Turk.

No, prema informacijama koje su procurile u javnost na mjesto predsjednika Skupštine sjest će HSS-ovac, odnosno HSS-ovka. Trebala bi to biti Martina Glasnović, predsjednica HSS-a Zagrebačke županije.

- Blizu smo novih izbora, a baciti pet milijuna kuna javnog novca u koronakrizi nije nam opcija. Tijekom razgovora, iako se razlikujemo programima, shvatili smo da je HDZ prihvatljiv kandidat jer im je, kao i nama, u interesu da se Skupština konstituira te da se nastave tekući projekti ključni za županiju za koje povlačimo europski novac i koji su u interesu svim strankama - kazala je za Večernji list Martina Glasnović.

U cijeloj priči izdani se osjećaju u SDP-u koji su pak vodili dogovore oko formiranja većine s oporbenim strankama Fokusom, Mostom te Domovinskim pokretom, a svakako su računali na svog koalicijskog partnera HSS.

-SDP je na ove izbore išao s jakom kampanjom protiv HDZ-a i njihovog dosadašnjeg štetnog i korumpiranog načina vođenja županije, a u tome nas je kao koalicijski partner na zajedničkoj listi podržao i HSS. U svim svojim istupima Beljak i HSS su dosad jasno artikulirali stav da s HDZ-om neće nikada- kazao je Zmajlović za Hinu.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak kratko je na svom službenom Facebook profilu samo komentiralo kako “HSS ne mijenja stranu” te dodao da se on “nije dogovorio s HDZ-om”.