°C 22

Zaprešić: 65 milijuna kuna za mrežu širokopojasnog Interneta

13.02.2020.

Romana Šimek

Grad Zaprešić potpisnik je Sporazuma o partnerstvu s Hrvatskim Telekomom u provedbi projekta izgradnje mreže širokopojasnog Interneta, kojim se HT obvezao da će u naredne tri godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s, što je posebno značajno za ruralna naselja gdje postojeća infrastruktura pruža isključivo osnovne brzine.

Riječ je o Sporazumu koji je sastavni dio Javnog poziva za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, kojeg je prošle godine raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, a na kojem je HT-u odobreno 13 od 16 predanih ponuda, među kojima je i ona za zaprešićki kraj. Time se, za dovođenje mreže nove generacije u dijelove Hrvatske gdje trenutno takva infrastruktura ne postoji, do kraja 2023. godine obvezao investirati ukupno 328 milijuna kuna vlastitih sredstava.

-Nakon što smo finalizirali modernizaciju mobilne mreže diljem Hrvatske i pripremili je za nadogradnju na 5G tehnologiju, ovo je novi iskorak i u fiksnom segmentu! U sklopu ovog projekta ćemo mrežu nove generacije dovesti u dijelove gdje ne postoji i tako svim stanovnicima omogućiti da, koristeći najmodernije tehnologije današnjice, stvaraju bolju budućnost. Digitalizacija svih dijelova Hrvatske je temelj naše društvene svrhe-, istaknuo je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Grad Zaprešić nositelj je projekta Razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Zaprešića te općina Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća, kojim će se obuhvatiti 13 307 kućanstava. Procijenjena vrijednost projekta iznosi gotovo 65 milijuna kuna, od čega će 50% financirati HT, dok će se ostatak podmiriti iz EU fondova. Upravo je potpisivanjem ovog Sporazuma ostvaren jedan od temeljnih preduvjeta za prijavu projektnog prijedloga HT-a kao prijavitelja i Grada Zaprešića kao partnera na Ograničeni poziv za izgradnju NGA mreže za sufinanciranje od strane fondova Europske unije.

Dostupnost širokopojasnog pristupa velikih brzina značajan je preduvjet za daljnji društveni i gospodarski razvoj, odnosno osnovni preduvjet za tranziciju prema digitalnom društvu i gospodarstvu utemeljenom na digitalnim tehnologijama. Implementacija takvih mreža dovest će do smanjenja digitalnog jaza, a uvođenje širokopojasnih usluga u različite segmente društva pridonosi poboljšanju njihove učinkovitosti. Za lokalnu zajednicu tu su i druge koristi, poput povećanja atraktivnosti u privlačenju poduzetništva, povećanje efikasnosti javnih i privatnih usluga te računalne pismenosti.

-Veliko mi je zadovoljstvo što imamo priliku u partnerskom odnosu biti dio ovako velikog ulaganja, a koje neće opteretiti gradski proračun i naše građane. Uz brojne dobrobiti, ovo će omogućiti i toliko zahtijevanu digitalizaciju javne uprave, smanjujući tako opterećenje i troškove javne administracije, a s druge strane će se, kroz mogućnost korištenja elektroničkih usluga, povećati njihova dostupnost građanima te otvoriti mogućnosti za dodatno obrazovanje i povećanje kvalitete života građana-, poručio je gradonačelnik Željko Turk.