°C 25

Zahvaljujući solarnoj energiji u Distributivnom centru za voće i povrće u Rakitovcu smanjili potrošnju električne energije za 50 posto

04.05.2023.

Redakcija

Župan Stjepan Kožić posjetio je Distributivni centar za voće i povrće u Velikoj Gorici na čijem krovu je nedavno postavljena sunčana elektrana snage 200 kW. U dva mjeseca korištenja, kako kaže direktor Bunjevac, vide se ogromne uštede u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Iskorištena je samo polovica krova za postavljenje solarnih panela, tako da postoji mogućnost povećanja proizvodnje vlastite energije iz sunčevog svjetla. Dosadašnja proizvodnja od 200 kW može se povećati na čak 400 kW.

- Solarne panele htjeli smo postaviti otpočetka jer 99 posto naših režijskih troškova predstavlja električna energija. Prije zadnjeg poskupljenja naši troškovi bili oko 120 tisuća eura, a da nije bilo intervencije Vlade danas bi to bilo i preko 200 tisuća eura godišnje – istaknuo je direktor Distributivnog centra za voće i povrće d.o.o. Hrvoje Bunjevac.

 

Zahvaljujući ovom ulaganju Distributivni centar će korisnicima i dalje moći omogućavati prihvatljive cijene svojim korisnicima, s obzirom na to da cijene skladištenog voća i povrća teško mogu pratiti rast cijena energenata.

Svime viđenim bio je zadovoljan i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

- Zahvalio bih se upravi na čelu s direktorom i Nadzornom odboru koji su skrbili i brinuli o onome što smo od početka željeli. Znali smo da velika potrošnja električne energije za potrebe ove hladnjače je stvarnost, a cijene su otišle u nebo. Nešto smo morali učiniti da smanjimo režijske troškove na prihvatljivu razinu. Ako smo prema prvim pokazateljima potrošnju električne energije smanjili za 50 posto, vjerujem da će u sunčanijim mjesecima to još podići i dodatno smanjiti režije – rekao je župan Kožić.

 

Župan je dodao kako ovo nije samo ekonomska korist, već i korist u zaštiti okoliša. No, ono što je najvažnije osigurava stabilnost opskrbe energijom ULO hladnjače. Bez obzira na rast cijena električne energije i sama opskrba nije sigurna u pojedinim trenutcima.

- Prije pet godina napravili smo veliki iskorak izgradnjom ove hladnjače i bili prvi u Hrvatskoj. Prva faza bila je pakirnica, zatim ULO hladnjača i na kraju solarna elektrana. Bili smo brzi i mnogi nas u zemlji sada traže savjete kako bi i oni pošli našim stopama. Izgradnja ove pakirnice i ULO hladnjače koštala je oko 40 milijuna, a ULO hladnjača koja je nedavno otvorena u Osijeku koštala je između 150 do 160 milijuna eura. Mislim da smo mi našim proizvođačima, ali i onima iz susjednih županija osigurali kvalitetno skladištenje proizvoda. ULO hladnjača je omogućila da ove jabuke već gotovo godinu dana ne izgube na svojoj kvaliteti. Izgledaju kao da su jučer ubrane – zaključio je župan.

Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Galerija slika

Zahvaljujući solarnoj energiji u Distributivnom centru za voće i povrće u Rakitovcu smanjili potrošnju električne energije za 50 posto Zahvaljujući solarnoj energiji u Distributivnom centru za voće i povrće u Rakitovcu smanjili potrošnju električne energije za 50 posto Zahvaljujući solarnoj energiji u Distributivnom centru za voće i povrće u Rakitovcu smanjili potrošnju električne energije za 50 posto Zahvaljujući solarnoj energiji u Distributivnom centru za voće i povrće u Rakitovcu smanjili potrošnju električne energije za 50 posto Zahvaljujući solarnoj energiji u Distributivnom centru za voće i povrće u Rakitovcu smanjili potrošnju električne energije za 50 posto Zahvaljujući solarnoj energiji u Distributivnom centru za voće i povrće u Rakitovcu smanjili potrošnju električne energije za 50 posto Zahvaljujući solarnoj energiji u Distributivnom centru za voće i povrće u Rakitovcu smanjili potrošnju električne energije za 50 posto Zahvaljujući solarnoj energiji u Distributivnom centru za voće i povrće u Rakitovcu smanjili potrošnju električne energije za 50 posto Zahvaljujući solarnoj energiji u Distributivnom centru za voće i povrće u Rakitovcu smanjili potrošnju električne energije za 50 posto Zahvaljujući solarnoj energiji u Distributivnom centru za voće i povrće u Rakitovcu smanjili potrošnju električne energije za 50 posto