°C 23

Zagrebačka županija na putu da postane „prijatelj djece“

14.03.2019.

Vana Pocrnjić

Koordinacijski odbor Zagrebačke županije za provedbu projekta „Županija – prijatelj djece“ održao je svoj prvi sastanak na kojem se raspravljalo o programskim osnovama i kriterijima koje je potrebno zadovoljiti kako bi Županiji bio dodijeljen ovaj vrijedan status.

Koordinacijski odbor nadležan je za planiranje i pokretanje aktivnosti za djecu, izradu višegodišnjeg programa rada te godišnjeg izvedbenog plana projekta „Županija – prijatelj djece“, a za voditeljicu Odbora izabrana je zamjenica župana Nadica Žužak.

-Zagrebačka županija već sada zadovoljava mnoge obavezne, ali i dodatne kriterije za ostvarivanje ovog statusa zahvaljujući brojnim projektima svojih upravnih odjela koji su orijentirani prema dobrobiti djece“, rekla je Žužak. „Pred nama je kreiranje i donošenje trogodišnjeg Strateškog plana s ciljanim aktivnostima usmjerenim unapređivanju ostvarivanja prava djece na svim razinama društva s točno naznačenim nositeljima, rokovima i mjerilima postignuća, koji ćemo potom uputiti na donošenje Županijskoj skupštini Zagrebačke županije- istaknula je Žužak dodavši da je jedan od prioritetnih koraka pozvati jedinice lokalne samouprave na uključivanje u ovaj projekt.

Naime, da bi Zagrebačka županija ostvarila status „Županije – prijatelja djece“ nužno je da 50 posto jedinica lokalne samouprave s njenog područja bude uključeno u projekt, a 1/3 uključenih, ima status „Grad/općina – prijatelj djece“. Do sada su pravo na taj vrijedan počasni naziv ostvarili gradovi Dugo Selo, Jastrebarsko, Samobor i Velika Gorica te općina Križ.

Inače, nositelj projekta na razini države je Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske, a do sada su status „Županija – prijatelj djece“ ostvarile samo dvije županije u Republici Hrvatskoj – Krapinsko-zagorska i Primorsko-goranska županija.

(Foto: Zagrebačka županija)

Galerija slika

Zagrebačka županija na putu da postane „prijatelj djece“ Zagrebačka županija na putu da postane „prijatelj djece“ Zagrebačka županija na putu da postane „prijatelj djece“ Zagrebačka županija na putu da postane „prijatelj djece“