°C 25

Zagrebačka županija kupila prvo specijalno vozilo u potpunosti prilagođeno osobama s invaliditetom

20.06.2022.

Redakcija

Kako bi poboljšala kvalitetu života osoba s invaliditetom i osigurala im što dostupniju medicinsku skrb, Zagrebačka županija kupila je prvo specijalno sanitetsko vozilo koje je u potpunosti prilagođeno potrebama osoba s invaliditetom. Vrijednost ovog vozila je 534 tisuće kuna i u cijelosti ga je financirala Zagrebačka županija, a raspoređeno je u ispostavu Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije u Samoboru, gdje je župan Stjepan Kožić danas službeno i uručio ključeve novog vozila ravnatelju Zavoda Davorinu Gajniku.

Riječ je o vozilu opremljenom automatskom podiznom platformom na koju se osoba u invalidskim kolicima naveze te se putem hidrauličke platforme podigne u prostor za pacijente. Kolica se zatim fiksiraju u za to predviđene nosače kako bi pacijent bio u potpunosti siguran u transportu.

- Uvijek osluškujemo potrebe naših žitelja, a ovim putem naročito pohvaljujem suradnju sa samoborskim udrugama invalida. Za sada je ovo vozilo jedinstveno u voznom parku Zavoda za hitnu medicinu te se nadam da ćemo uskoro, sukladno potrebama na terenu, istu uslugu imati i u drugim dijelovima Zagrebačke županije - rekao je župan Stjepan Kožić dodavši kako je u posljednjih sedam godina za potrebe Zavoda nabavljeno ukupno 79 vozila ukupne vrijednosti preko 27 milijuna kuna.

- Novim vozila nastojimo kontinuirano podizati standard kvalitete kakvu ova služba koja doslovno spašava ljudske živote i zaslužuje. Stoga i ove godine nastavljamo s obnovom voznog parka i to sa sedam novih sanitetskih vozila ukupne vrijednosti gotovo 3 milijuna kuna - istaknuo je Kožić.

Ravnatelj Zavoda Davorin Gajnik rekao je kako s obzirom na uvjete poslovanja Zavod nije bio u mogućnosti samostalno nabaviti ovakvo vozilo, a posebno se osvrnuo na kroničan nedostatak T1 timova hitne medicinske pomoći za područje Samobora i Svete Nedelje.

- Danas imamo ugovoreno za ovo područje 5 T1 timova, isto kao što to imaju gradovi poput Ozlja ili Čazme sa značajno manjim brojem stanovnika - rekao je Gajnik podsjetivši na višegodišnje napore Zagrebačke županije za izmjenom Mreže hitne medicinske pomoći.  

Petra Škrobot, gradonačelnica Samobora zahvalila je Zagrebačkoj županiji na ovako vrijednom i potrebnom vozilu, a posebnu zahvalu uputili su Viktor Jozić i Damir Perušek iz Udruge osoba s invaliditetom Sinergija Samobor.

- Ovo je početak rješavanja mobilnosti osoba s invaliditetom unutar sustava zdravstvene skrbi! Do sada, samo je naša udruga imala vozilo za prijevoz teško pokretnih i nepokretnih osoba u bolnicu ili toplice, a sada dio tereta koji je bio na udruzi preuzima zdravstveni sustav na čemu smo posebno zahvalni - rekao je Viktor Jozić, predsjednik Udruge.

Primopredaji ključeva nazočila je i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović. 

Foto i tekst: Zagrebačka županija

"Županija na dlanu" proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom