°C 22

Zablistala stara Područna škola u Desincu

03.09.2018.

Maja Peranić

„Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba“ kaže dobra stara poslovica, a da je doista tako napokon će moći potvrditi i 66 učenika Područne škole Desinec koji su danas, s prvim danom nove školske godine, krenuli u posve obnovljenu školu.

Derutna zgrada 131 godinu stare područne škole u Gornjem Desincu pred raspadom je bila predugo. Bojazan da bi se nastava za preko 60 malih Desinčaka ondje mogla ugasiti godinama je trajala među učiteljima, učenicima, roditeljima, ali i svim mještanima Desinca kojima ova škola jako puno znači. Danas je tomu napokon došao kraj. Nakon dugih napora i inzistiranja na potrebi obnove područne škole ona je ovog ljeta to napokon dočekala te je danas, na prvi dan škole, u potpunosti spremna dočekala školarce.

-Presretni smo danas i uzbuđeni. Manje je riječi, puno više pogleda, sjaj u očima i smiješak na usnama najveći je pokazatelj sreće i zadovoljstva svih velikih, a naročito malih kojima je ova škola drugi dom. Zahvaljujem svima koji su nam uljepšali početak ove školske godine i omogućili nam nastavak rada u modernije uređenoj i opremljenoj školi, kao što mnogi kažu danas „pravoj dami u 131. godini života" – rekla je učiteljica Snježana Dugić, voditeljica PŠ Desinec.

Dodala je kako je škola iznimno zadovoljna s izvođačem radova koji je u nepuna tri mjeseca uspio učiniti da ova stara zgrada zablista novim sjajem. U PŠ Desinec je danas krenulo 19 prvašića, a ukupno je pohađa 66 učenika. Nakon ove energetske obnove škola je, kaže učiteljica Dugić, u potpunosti opremljena.-Uvijek se nađe nekakvi novi prohtjev i otvaraju se nova vrata uređenjima i putevima, ali ovo je sada prekrasno, sve ostalo što dolazi, doći će malo po malo. Opremljeni smo, imamo modernu tehnologiju, sasvim smo zadovoljni i možemo pružiti sve što nova reforma zahtjeva – kazala je Dugić.

Na svemu su iz škole zahvalni ponajprije Zagrebačkoj županiji koja je, kao osnivač škole, financirala najveći dio ovog projekta. Radi se o investiciji vrijednoj 2.990.962 kuna za koju je Zagrebačka županija osigurala 2.199.982 kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj povučeno je 512.144 kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je 278.836 kuna. Tim sredstvima izvedeni su radovi energetske obnove i unutarnjeg uređenja te je izgrađena kotlovnica.-Niz godina ulažemo u obrazovanje jer smo procijenili da mala država koja nema neke velike investicije, da je dobro ulagati u obrazovanje da bi ta djeca to vratili svojem gradu, općini, županiji u cjelini kroz vođenje institucija kroz znanje koje su stekli. Mislim da tu nismo pogriješili pa niz godina gotovo 40% proračuna Zagrebačke županije dajemo kroz naš odjel za prosvjetu, šport i tehničku kulturu– kazao je župan Stjepan Kožić koji je danas prisustvovao svečanom otvorenju obnovljene škole u Desincu i dodao:

-Ova škola koja je stara možda je već trebala biti prošlost i ako ste bili prije 3-4 mjeseca tako biste zaključili. Danas kad vidite novi objekat onda vam se čini da je kvalitetniji, bolji od mnogih koji su nove arhitekture. Čini mi se da ovaj objekat ima dušu.Program koji su priredila djeca i njihove učiteljice najveći je pokazatelj koliko su sretni što će se u njihovoj školi još dugo dugo učiti i odgajati brojne generacije malih Desinčaka jer upravo su stare škole u ovakvim malim mjestima duše tih sredina. Naglasila je to i ravnateljica OŠ Ljubo Babić, Sanja Sertić.

-Obnoviti jednu ovakvu školu staru 130 godina, to nam daje ponos i pokazatelj je svima nama da ulažemo u obrazovanje, u školstvo i držimo tradiciju koja je počela ovdje prije 130 godina. Prije toliko godina djedovi i pradjedovi ovih ljudi su znali što je obrazovanje za jedno mjesto, a to moramo znati i mi – kazala je Sertić zahvalivši Zagrebačkoj županiji na svim ulaganjima u OŠ Ljubo Babić.


Sertić je također uputila riječi ohrabrenja svim mališanima i zaželjela im uspješan početak školske godine:

-Prvi dan je školske godine i koristim priliku da svim našim učenicima zaželim puno uspjeha u radu, sretan početak, puno uspjeha u njihovom obrazovanju, ali i da s veseljem i radošću idu u školu i stiču nova prijateljstva, a roditeljima želim puno strpljenja i razumijevanja i da surađuju sa školom i učiteljicama – kazala je.A razveseliti školarce na ovaj poseban dan došla je i jaskanska zvijezda – popularni pjevač Ivan Zak koji je također svoje prve školske dane proveo upravo u ovoj područnoj školi u Desincu. Djeca su se rado fotografirala s omiljenim pjevačem, ali i zaslužila njegov pljesak nakon programa kojeg su hrabro izveli pred okupljenim roditeljima i uvaženim gostima.Osim obnovljene škole đake su na klupama dočekali i besplatni osnovni kompleti školskih udžbenika koje je također osigurala Zagrebačka županija te Grad Jastrebarsko.