°C 23

Vrhunac toplinskog vala, zatim nevrijeme i nastavak vrućina

27.06.2019.

Romana Šimek

Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za područje Zagreba i veći dio središnje Hrvatske, a vrhunac toplinskog vala očekuje se danas između 14 i 17 sati.

Danas se očekuje vrhunac ovog toplinskog vala, a kriteriji za crveno upozorenje ispunjeni su za šire područje Zagreba i središnju Hrvatsku. Zbog iznimno vrućeg dana koji je pred nama velika je opasnost za zdravlje i na područjima Karlovca, Siska te u Zagori i primorju.

Vrhunac toplinskog vala i najviše temperature bilježit ćemo danas između 14 i 17 sati kada će temperature u središnjoj Hrvatskoj dosegnuti 36 stupnjeva Celzijevih, lokalno i do 38. No, ističe Matzzocco Drvar, slijedi i osvježenje koje bi moglo biti i olujno. Osvježenje će već u rano popodne zahvatiti sjeverozapadne, a kasnije popodne i navečer i središnje predjele kada se očekuju grmljavinski pljuskovi, a ponegdje čak i izraženije nevrijeme s tučom i snažnim sjeveroistočnim vjetrom.

Od sutra bi vrijeme trebalo biti ugodnije, a temperature se vraćaju na uobičajene za ovo doba godine. No, ni to neće trajati dugo jer se početkom sljedećeg tjedna očekuje novo zatopljenje, ali najvjerojatnije tek jedan dan. Sutrašnji dan na moru će biti najneugodniji, a zatim slijedi ugodnije vrijeme. I ondje postoji mala mogućnost za nevrijeme s novim osvježenjem, no prave kiše nema na vidiku, kaže RTL-ova meteorologinja. 

foto: Grgo Jelavic/PIXSELL