°C 25

Vodu velikogoričkog kraja koristit će 100 000 stanovnika istoka Zagrebačke županije

15.04.2024.

Ivana Ćurić

U Velikoj Kosnici otvoreno je i pušteno u pogon novo vodocrpilište koje će pitkom vodom opskrbljivati više od 100 000 stanovnika istočnog dijela Zagrebačke županije.

Istočni dio Zagrebačke županije dugo je zaostajao u opskrbljenosti pitkom vodom za njegovim zapadnim dijelovima, pa je Zagrebačka županija osnovala trgovačko društvo Vodoopskrbe i odvodnje kako bi se krenulo u rješavanje tog problema. Do kuća stanovnika četiri grada i deset općina distribuirat će se pitka voda kojom obiluje velikogorički kraj.

Riječ je o projektu„Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ koji je obuhvatio izgradnju vodocrpilišta Kosnica, glavnih magistralnih pravaca i sekundarne mreže koja obuhvaća gradove Dugo Selo, Vrbovec, Ivanić-Grad i Sv.Ivan Zelina te općine Brckovljani, Rugvica, Gradec, Rakovec, Preseka, Dubrava, Farkaševac, Kloštar Ivanić, Križ i Bedenica. Ukupna investicijska vrijednost projekta je 93,85 mil. € (bez PDV-a) sufinanciranih iz Kohezijskog fonda, vlastitih sredstava VIOZŽ, Republike Hrvatske i Hrvatskih voda.

Vodocrpilište je prigodno otvoreno povodom Dana voda, a svečanom otvorenju prisustvovali su, uz domaćina direktora Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislava Mastena, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, te brojni uzvanici i gosti.

-Odlučili smo se da prijeko potrebno vodocrpilište bude ovdje, na području Velike Gorice koja obiluje izvorištima i potencijalnim izvorištima pitke vode, i završili smo projekt od otkupa zemljišta do uporabnih dozvola. Vodocrpilište Kosnica je kapaciteta Q ≈ 450 l/s i može opskrbljivati čitav istog ZG županije pitkom vodom te naravno možemo i dio tih kapaciteta preko 200 litara i u Zagrebu isporučiti pa ako se pokaže potreba spremni smo isporučiti – rekao je direktor Masten dodavši kako se u suradnji s Gradom Velikom Goricom trenutno radi na projektiranju spojnog cjevovoda koji bi omogućio međusobnu isporuku pitke vode između velikogoričkog područja te istočnog dijela županije.

 

-Istok županije napokon raste, vidi se to po svim gradovima i općinama, dolaze ljudi, dolazi industrija i istok županije se razvija. Voda će u ovim vremenima klimatskim promjena biti najvažnija i treba je sačuvati. Ovo je naše blago, čuvat ćemo ga za našu djecu i našu budućnost. Zaista sam ponosan – kazao je Nenad Panian, gradonačelnik Dugog Sela.

Župan Stjepan Kožić istaknuo je kako će ovim projektom značajno porasti kvaliteta života stanovnika istočnog dijela županije - dodao je župan.

-Svi smo svjesni koliko je bilo bitno dogovoriti se da zajedno krenemo u ovaj projekt kako bi se on mogao i financirati iz EU fondova. Trebalo je napraviti 316 kilometara novog cjevovoda, 15 crpnih stranica, 5 vodotornja, niz rekonstrukcija postojećeg sustava da bismo došli do dozvola i danas pustili ovo vodocrpilište u pogon i bili sigurni da će to područje biti opskrbljeno pitkom vodom. Naše općine Preseka i Farkaševac nisu imale niti jednog metra javnog vodoopskrbnog sustava, a danas smo u situaciji da ukupno područje bude pokriveno mrežom. Bez vode ne možemo govoriti ni o kakvom gospodarskom razvoju ni daljnjem razvitku područja, no ovo će sigurno pomoći na način da doseljavanje u Zagrebačku županiju bude još veće – kazao je župan Kožić.

-Siguran sam da će stanovništvo osjetiti kvalitetu života s javnom vodovodnom mrežom u odnosu na ono što su imali dosad.

 

Izgradnja novog vodocrpilišta započela je početkom 2020. godine, a radovi su uključivali gradnju vodocrpilišta sa svim pratećim objektima.

-Priča ovog crpilišta nije počela prije dva dana, prije dvije godine, počela je s istražnim radovima kada su upravo ovdje, nedaleko Zagreba, utvrđene kvalitetne količine voda, ovo je voda besprijekorne kakvoće, nju nije potrebno prerađivati, samo uz dezinfekciju ide ravno ka potrošačima. Osam metara ispod rijeke Save izbušili smo poseban hidrotehnički tunel, vodu za 30.000 stanovnika koji nisu imali, 60.000 za pobočni pristup vodoopskrbi i u konačnici sigurnost vodoopskrbe za više od stotinu tisuća ljudi-istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Ovaj i druge projekte na području Zagrebačke županije prati podrška Vlade RH i ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koje je za projekte vodnog gospodarstva u prethodnom razdoblju uložilo više od 486 milijuna eura.

-Ako govorimo o razdoblju do 2016 -2024. godine i ukupnom ulaganju u projekte vodno gospodarstvo tu se radi o 4,4 milijarde eura. Od toga iznosa po jedinicama lokalne/regionalne samouprave gotovo 486 milijuna se odnosi na Zagrebačku županiju. Još jednom čestitke svima i svako dobro i puno zdravlja -poručio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

Ministar je predstavnicima gradova i općina uručio vrijedne ugovore nakon čega je novo vodocrpilište službeno pušteno u rad.

Iz vodocrpilišta će se voda novoizgrađenim magistralnim cjevovodom Kosnica – Hrušćica distribuirati dalje u vodoopskrbni sustav prema gradovima Ivanić-Gradu, Sv. Ivanu Zelini, Dugom Selu, Vrbovcu i okolnim općinama. Prosječni gubici u kompletnom sustavu smanjit će se s 29,2 % na 18.6%, a ujedno će se povećati priključenost, i to s postojećih 62,95% na 90,75%. Vodocrpilište se sastoji od glavne upravljačke zgrade, tri bunarske komore, klor stanice, vanjske i unutarnje transformatorske stanice, te ostale prateće infrastrukture kao što vanjska i interna odvodnja, interna vodoopskrbna i hidrantska mreža, interne prometnice, niskonaponska mreža, vanjska rasvjeta i elektronička komunikacijska infrastruktura.

 

(Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom)

Galerija slika

Vodu velikogoričkog kraja koristit će 100 000 stanovnika istoka Zagrebačke županije Vodu velikogoričkog kraja koristit će 100 000 stanovnika istoka Zagrebačke županije Vodu velikogoričkog kraja koristit će 100 000 stanovnika istoka Zagrebačke županije Vodu velikogoričkog kraja koristit će 100 000 stanovnika istoka Zagrebačke županije Vodu velikogoričkog kraja koristit će 100 000 stanovnika istoka Zagrebačke županije Vodu velikogoričkog kraja koristit će 100 000 stanovnika istoka Zagrebačke županije Vodu velikogoričkog kraja koristit će 100 000 stanovnika istoka Zagrebačke županije Vodu velikogoričkog kraja koristit će 100 000 stanovnika istoka Zagrebačke županije Vodu velikogoričkog kraja koristit će 100 000 stanovnika istoka Zagrebačke županije