°C 22

Voda u Pavučnjaku nije za piće!

14.03.2019.

Petar Brnada

Zagrebačka županija obavještava mještane naselja Pavučnjak koji koriste lokalni vodovod da voda iz istog nije ispravna za korištenje.

Naime, 7. ožujka uzet je uzorak vode za ljudsku potrošnju iz lokalnog vodovoda u naselju Pavučnjak (Kirini 3) u svrhu monitoringa vode za ljudsku potrošnju, a temeljem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju uzorak prema ispitivanim parametrima zbog bakteriološkog onečišćenja nije sukladan Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnosti javne vodoopskrbe („Narodne novine“ broj 125/17).

-Korištenje takve vode za piće, pripremu jela, za osobnu higijenu predstavlja rizik za ljudsko zdravlje. Preporuka je prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome, u čistim i dezinficiranim posudama. Tu mjeru je potrebno provoditi do normalizacije stanja u vodoopskrbi, odnosno do dobivanja zdravstveno ispravnog uzorka- poručuju iz Županije.