°C 5

Uskoro izlazi "Leksikon Turopolja": Na jednom mjestu sve o Turopoljcima i njihovom kraju

26.01.2021.

Maja Peranić

Od prapovijesti Turopolja do današnjih dana, na više od 700 stranica, novi "Leksikon Turopolja" objedinit će sve važne pojmove, ličnosti, znamenitosti, djela vezana uz ovaj poviješću bogat turopoljski kraj. Bit će to doista kapitalno izdanje o Turopolju, kakvim se malo koji kraj može pohvaliti, a pokazat će i njegov prepoznatljiv i jedinstven identitet.

Suradnjom Grada Velike Gorice i Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" pred samom objavom je novo, vrijedno djelo o našem kraju. Riječ je o "Leksikonu Turopolja" prvom sveobuhvatnom izdanju o povijesti turopoljskog kraja, ključnim osobama, mjestima i događajima. To djelo će biti svakako na ponos svim stanovnicima grada Velike Gorice i okolnih naselja, jer će na svoje, ukupno 704 stranice donijeti pregled svih važnih pojmova vezanih uz turopoljski kraj od prapovijesti do danas.

Ideja da jedno takvo djelo treba velikogorički kraj potekla je iz Mraclina. Inicijatori projekta su naši sugrađanin, književnik Ratko Cvetnić te poduzetnik Vjekoslav Kovačić koji su na tragu enciklopedije Hrvatskog Zagorja, koja je bila u to vrijeme objavljena, došli na ideju da bi sličnu publikaciju trebao objaviti i Grad Velika Gorica, ispričala nam je predstavnica uredništva "Leksikona Turopolja" Katja Matković-Mikulčić.

Tako je prije tri godine, 7. veljače 2018. potpisan ugovor između Grada Velike Gorice i Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" o projektu koji će za cilj imati izdavanje tog kapitalnog djela o turopoljskom kraju. Ono je danas na domak do izdanja, te je tim povodom, u Gradskoj upravi održan sastanak kojem su nazočili ravnatelj Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" dr. sc Filip Hameršak, te predstavnici uredništva Katja Matković Mikulčić, Ratko Cvetnić te Mladen Klemenčić leksikografski savjetnik i urednik, s v.d. gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom i pročelnikom za društvene djelatnosti Zvonkom Kunićem, gdje je dogovoreno kako "Leksikon Turopolja" ide u tisak.

Afirmacija Turopolja u hrvatskom javnom prostoru

-Smatramo da će to biti jedno takvo izdanje koje će afirmirati Turopolje u hrvatskom javnom prostoru i bit će zrcalo povijesti i sinteza našeg područja, ali po povijesnim, etnografskim, geografskim, političkim i drugim obilježjima i tako će ta publikacija pokazati kako smo mi jedna kvalitetna zaokružena regija koja ima svoj prepoznatljiv identitet. Jer Turopoljci zaista mogu biti ponosni na svoju povijest te će se na ovaj način otrgnuti od zaborava, ali i po prvi put objaviti neke manje poznate činjenice – predstavila nam je ovo vrijedno djelo njegova urednica Katja Matković-Mikulčić.

Leksikon je po svojoj prirodi sublimirana obrada pojedinih pojmova, područja, ličnosti tako da ne donosi velike opise predstavljenih pojmova, no kako Matković-Mikulčić, uz pojedine pojmove navedeni su izvori i literature, pa koga zanima može tragati za daljnjim informacijama.

Više od 52 000 redaka o Turopolju

"Leksikon Turopolja" sadrži ukupno 52 451 redak, 704 stranice. U njemu je obrađeno 511 osoba, 184 obitelji i plemićkih rodova koji se vezuju uz Turopolje, 118 povijesnih etnografskih i općih pojmova, 29 građevina i spomenika kulture, 126 naseljenih mjesta u Turopolju, 64 ostala zemljopisna pojma, 34 manifestacije, 49 ustanova poduzeća i djelatnosti, 95 sportskih klubova, KUD-ova i udruga te 31 glasilo i tiskovinu.

Osim pojmovima, obiluje i fotografijama i foto prilozima. Uredništvo se posebno zahvaljuje gospodinu profesoru Damiru Drvodeliću iz Kurilovca koji je im je ustupio brojne fotografije iz njegove privatne kolekcije. Riječ je o brojnim arhivskim fotografijama, a neke od njih po privi će puta biti objavljene.

-Velik je kolekcionar i ima vrijednu zbiru te će se neke fotografije iz te zbirke po prvi puta objaviti i jako smo mu zahvalni zbog toga. No tu će se naći i još brojni drugi fotografi iz našeg područja koji su ustupili ili nanovo snimili fotografije za ovaj projekt-kazala je Matković-Mikulčić.

U izradi ovog doista impresivnog djela sudjelovalo je oko 60 suradnika što Velikogoričana, što zaposlenika Leksikografskog zavoda te njegovih vanjskih suradnika.

-Meni kao urednici to nije bilo jednostavno koordinirati, bio je to zahtjevan i odgovoran posao, ali kad smo vidjeli rezultate toga jako smo ponosni i sretni jer će na jednom mjestu ostati zapisana i povijest i tradicija i kultura Turopolja od pra historije do najnovijih dana-ističe Katja Matković-Mikulčić.

Posebne stranice posvećene potresu

S obradom materijala uredništvo "Leksikona Turopolja" završilo je 15. prosinca nakon čega se dogodio razoran potres koji su također kao posebnu kategoriju odlučili izdvojiti zabilježivši i fotografski stradala područja Turopolja.

Tri godine nakon potpisivanja ugovora između Grada Velike Gorice i Leksikografskog zavoda o ovom hvalevrijednom projektu on je nadomak da ugleda svjetlo dana. Njegova se objava očekuje u travnju ove godine, a svi se nadamo da će epidemiološke prilike dopustiti organizaciju svečane promocije kakvu zaslužuje.

-Kad uzmemo okolnosti koje su nas zadesile možemo biti stvarno sretni da smo za tri godine uspjeli pripremiti Leksikon i da je on na korak da ugleda svjetlo dana. Promocija će ovisiti o epidemiološkim mjerama, a planiramo održati jednu u Velikoj Gorici, jednu u Leksikografskom zavodu te jednu u Mraclinu odakle je inicijativa krenula-istaknula je Katja Matković-Mikulčić.