°C 26

Uručeno priznanje Patriku Biliću za svetonedeljskog Vatrogasca godine

29.05.2020.

Redakcija

Grad Sveta Nedelja obilježio je u četvrtak 28. svibnja mjesec zaštite od požara. Prigodnim svečanim prijemom vatrogasaca Grada Svete Nedelje ujedno je obilježen i blagdan Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, kojeg ove godine nismo imali prilike proslaviti, s obzirom na mjere vezane uz prevenciju širenja virusa COVID-19. Domaćini svečanog prijema u Gradskoj vijećnici bili su zamjenica gradonačelnika Grada Svete Nedelje Marija Hršak i predsjednik Gradskog vijeća Matej Vrdoljak, koji su u pratnji suradnika primili predstavnike dobrovoljnih vatrogasnih društava i članove Vatrogasne zajednice Grada Sveta Nedelja.

- Vatrogastvo nije samo zanimanje, to je poziv! Naši vatrogasci spašavaju ljude i imovinu ugrožene požarom, ali pomažu i u drugim opasnostima: tijekom poplave, nevremena, prometne nesreće, te ekoloških i mnogih drugih katastrofa. Htjela bih još jednom istaknuti da su vatrogasci i u ovim danima pandemije koji su iza nas, svakodnevno bili uključeni u provedbu svih aktivnosti Stožera civilne zaštite. Radi se o posebnoj humanosti, hrabrosti i požrtvovnosti! Izuzetno sam ponosna na našu Vatrogasnu zajednicu, na naša dobrovoljna vatrogasna društva, na našu mladež - izjavila je zamjenica gradonačelnika Grada Svete Nedelje Marija Hršak.

Posebno emotivan trenutak dogodio se kada je Martina Dir uručila nagradu za Vatrogasca godine Patriku Biliću, vatrogascu koji joj je spasio život! On je 30. kolovoza 2019. godine, iako nije bio u službi, nesebično priskočio u pomoć unesrećenoj djevojci. Martina Dir, medicinska sestra u Hrvatskoj vojsci, tog se dana nalazila sa svojim timom u sanitetskom vozilu, kada su se na autocesti kod Zadra sudarili s kamionom. Martina je tom prilikom zadobila teške i po život opasne ozljede noge. Naš vatrogasac Patrik Bilić našao se u tom trenutku u blizini, te je ostavio svoje vozilo i priskočio u pomoć ozlijeđenoj Martini. Zajedno s vozačem sanitetskog vozila održavao na životu do dolaska hitne medicinske pomoći. Zbog njegove reakcije, Martina je danas na putu prema oporavku i osobno je željela zahvaliti svom junaku.

- Dok su mnogi nakon nesreće okretali glavu i nisu htjeli pomoći, on mi je bez razmišljanja priskočio u pomoć, iako taj dan nije bio na dužnosti. Time je pokazao svoju humanost i veliko srce. Nekoliko dana nakon prometne nesreće me potražio u bolnici i došao se uvjeriti da sam dobro. Tada je počelo naše prijateljstvo i čast i ponos mi je biti ovdje, jer će on zauvijek biti moj heroj - istaknula je Martina Dir.
Patriku Biliću ovo je drugo priznanje za Vatrogasca godine. Prvo je primio 2014. godine kada je u Samoboru, za vrijeme nastave u školi, istrčao i spasio život stanarki u obližnjoj zgradi kada je došlo do eksplozije plinske boce. Godinu dana ranije uručeno mu je i Javno priznanje Grada Svete Nedelje za iznimnu hrabrost koju je pokazao u izvanrednoj situaciji.

- Hvala svima što su omogućili da mi upravo Martina dodijeli ovu nagradu i priznanje za koje mislim da svakom vatrogascu izuzetno znači. Drago mi je da je Martina dobro i idemo jako dalje - izjavio je vidno dirnuti i uzbuđeni Patrik Bilić nakon uručivanja nagrade.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedelje Ivica Petravić ponosan je na sve rezultate koje su ostvarili ove i proteklih godina.

- Naši vatrogasci svake godine idu na različite lokacije diljem Hrvatske i pomažu gdje god su potrebni. Svake godine u svibnju odabiremo najzaslužnijeg među nama, kojeg predlažu svi kolege. Drugi predloženi za ovu nagradu bio je Josip Dejanović, kojeg moramo istaknuti kao vrsnog vatrogasca, no Patrikovo posebno djelo je presudilo. Čestitam - kazao je predsjednik VZG Svete Nedelje.

Inače, Vatrogasna zajednica Sveta Nedelja osnovana je 22. svibnja 1993. godine i sastoji se od četiri dobrovoljna vatrogasna društva (Kerestinec, Rakitje, Strmec i Sveta Nedelja). Od ukupno 300 članova, gotovo trećinu čine djeca i mladež, što je pokazatelj velikog truda koji zajednica ulaže u rad s članovima, kako na edukativnom, tako i na natjecateljskom planu. Zajednica trenutno broji 82 operativna dobrovoljna vatrogasca, koji svoja znanja kontinuirano nadograđuju kroz različita osposobljavanja i vježbe. Tijekom 2019. godine odradili su 173 intervencije, od čega je bilo 49 požara, 11 tehničkih intervencija, jedna intervencija s opasnim tvarima i još 12 intervencija različite prirode. Osim intervencija, zajednica obavlja i brojne operativne aktivnosti, poput 428 usluga prijevoza vode u 2019. godini, 354 usluge poput ispumpavanja tekućine i ispiranja, 36 vatrogasnih vježbi, te mnoštvo preventivnih aktivnosti. Od početka 2020. godine zajednica je imala 68 intervencija, 268 raznih operativnih aktivnosti, od čega je 65 preventivnih ophodnji vezanih uz COVID-19 i širenje pandemije.

Galerija slika

Uručeno priznanje Patriku Biliću za svetonedeljskog Vatrogasca godine Uručeno priznanje Patriku Biliću za svetonedeljskog Vatrogasca godine Uručeno priznanje Patriku Biliću za svetonedeljskog Vatrogasca godine Uručeno priznanje Patriku Biliću za svetonedeljskog Vatrogasca godine